Article:

Erupció sota d'un glaciar

06-02-2005 Carles Puncernau

El proper divendres dia 11 a la reunió al Centre aprofitarem per passar una cinta de video, d'uns 30 minuts, parlada en anglès, encara que la majoria és fons musical, que ens mostra imatges d'una erupció volcànica a sota d'una capa de gel de 600 m. de gruix al glaciar Vatnajökull, situat a Islàndia.

Aqua terra només té 20 milions d'any i conté fins a 200 volcans, doncs està situat sobre la placa dorsal mesoatlàntica, que separa europa i amèrica. L'explosió en concret va ser el 30 de setembre del 1.996, quan es van començar a sentir tremolors i veure esquerdes al gel. Però no va ser fins el dia 2 d'octubre que no es va trencar el gel i van començar a sortir fums i cendres.

El dia 3 l'explosió va mostrar tota la seva violència i es creu que fonia uns 5.000 m3/seg de gel, i tota aquesta aigua anava a parar a un llac, sota el gel, que pujava de nivell 20 metres cada dia. Fins que, finalment, la pressió de l'aigua va ser capaç d'aixecar el gel i deixar anar tota l'aigua cap al mar, a un cabal de 50.000 m3/seg, amb una força impressionant i que, per sort, degut a que la zona no era quasi poblada, no va ocasionar cap víctima.
En resum, unes imatges espectaculars de les forces de la naturalesa, tan de la terra com de l'aigua que val la pena veure.