Article:

Classificació definitiva dels cossos del Sistema Solar

25-08-2006 Xavier de Palau

Després d'un intens i llarg debat, la XXVI Assemblea General de la Unió Astronòmica Internacional ha decidit aquest 24 d'agost la nova definició de planeta. Finalment s'estableixen tres categories pels planetes i els cossos del Sistema Solar:
planetesfinal 1.- Un planeta és un cos celest que està en òrbita al voltant del Sol, que té prou massa per tenir gravetat pròpia per superar les forces rígides d'un cos de manera que assumeixi una forma equilibrada hidrostàtica, és a dir, rodona, i que ha allunyat les immediacions de la seva òrbita. En aquesta categoria hi entrarien els tradicionals: Mercuri, Venus, La Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú.
2.- Un planeta nan és un cos celest que està en òrbita al voltant del Sol, que té prou massa per tenir gravetat pròpia per superar les forces rígides d'un cos de manera que assumeixi una forma equilibrada hidrostàtica, és a dir, rodona; que no ha allunyat les immediacions de la seva òrbita i que no és un satèl·lit. Seria el cas de Plutó, Ceres, Caronte i 2003 UB313(Xena).
3.- Tots els altres objectes que orbiten al voltant del Sol són considerats col·lectivament "cossos petits del sistema solar.". En aquesta categoria hi entren gran part dels asteroides del Sistema Solar, objectes Trans-neptunians (TNOs), cometes i altres petits cossos.
Així doncs, la llista de planetes del nostre Sistema Solar es redueix a 8 quedant destronat Plutó com a planeta clàssic passat a categoria d'objecte plutonià. La proposta d'incloure'l junt amb Ceres, Caronte i Xena, augmentant la llista a 12 planetes, no s'ha acceptat.