Article:

Eclipsi total de lluna- Febrer 2008

19-02-2008 Xavier de Palau

llunaEclipsada Durant la matinada del dijous 21 de febrer es produirà un eclipsi total de Lluna que serà visible, entre altres llocs, des del Pla de l'Estany
Per als observadors que es trobin en el fus horari de la península ibèrica i Balears l'hora de començament de l'eclipsi serà aproximadament les 2:43 de la matinada, encara que la fase de totalitat, que és la més espectacular, quan la Lluna adquirirà un color vermellós, començarà a les 4:01 i acabarà a les 4:51 (hora oficial).
Aquest eclipsi serà visible en tota Amèrica així com a Europa i Àfrica. Els observadors en la costa oest d'Amèrica del Nord no podran observar les primeres fases de l'eclipsi parcial perquè aquestes succeiran abans que la Lluna estigui per sobre del seu horitzó. Tota Europa occidental i nord-oest d'Àfrica veuran la totalitat de l'eclipsi, i més cap a l'aquest, en la part oriental d'Àfrica i Àsia central, la Lluna es posarà abans que l'eclipsi acabi. Des d'Àsia oriental i Austràlia l'eclipsi no serà visible.
Els eclipsis de Lluna es produïxen quan la Terra s'interposa entra aquella i el Sol. Poden ser parcials o, com és el cas de l'eclipsi del dijous 21, totals.

Enllaços interessants:
- Gràfic de les diferents fases i horaris en temps universal.
- Esquema en hora oficial espanyola.
- Informació completa sobre l'eclipsi a tot el món a la web de la NASA.
- Seguiment en directe des de Serviastro (Universitat de Barcelona): http://www.serviastro.am.ub.es.