Article:

V Trobada d'Astronomia a OLOT

16-05-2008 Carles Puncernau

El passat dissabte dia 10 de maig en vàrem trobar a Olot, amb els companys astrònoms de Figueres i Girona-Llagostera, en total erem quasi unes 50 persones amants d'aquesta ciència.
AstroAplec2008
A partir de les 5 de la tarde en Francesc Clarà, d'Olot, ens va fer una preciosa explicació del primer instrument astronòmic ideat per l'home, el rellotge de sol, a més de mostrar-nos 13 maquetes construides per ell mateix de diversos tipus de rellotges solars.
Més informació a la Societat Catalana de Gnomònica
A continuació el nostra company d'Astrobanyoles en Gerard Gómez ens va parlar de l'Astrolabi, com a regla de càlcul versàtil, per ensenyar-nos com fer-lo anar i aprofitar al màxim les seves possibilitats.
Després d'un petit recés, en Pere Horts, de Figueres ens va fer cinc cèntims de la situació de la Llei contra la Contaminació Lumínica i en Joan Carles Casado en va ensenyar alguna de les fotos que ha fet. Us recomanem la seva pàgina personal on podreu gaudir de les seves fotos.
Per últim en Rafel Balaguer de Llagostera ens va mostrar fotos d'una estela trobada a Numància i el treball fet sobre arqueologia celtibèrica feta a ran de l'estudi sobre la mateixa doncs podria ser una representació d'algun fenomen del cel en aquell moment.
Podeu descarregar més informació sobre el tema aquí.
Al costat de la taula hi vàrem poder veure l'aparell construït per l'Antoni Escubedo per poder escoltar el soroll de fons que produeixen Jupiter i els seus satèl·llits, encara que no el vàrem connectar.
Com que el temps no ens va acompanyar per poder anar a fer observacions a Batet, ens vam conformar amb anar a La Deu a fer un bon sopar de germanor.
L'any vinent, coincidint amb l'Any Internacional de l'Astronomia ens trobarem a Figueres.

AstroAplec2008