Article:

El cel a l'estiu

02-07-2008 Xavier de Palau

L'estiu és una bona època de l'any per a gaudir de l'astronomia. Les càlides nits conviden a sortir al camp per observar el nostre cel.
Triangle estiu L'asterisme més importat que anuncia l'arribada d'aquesta estació és el Triangle de l'Estiu. Són les estrelles més brillants que es veuen a la nit: Vega de la constel·lació de la Lira, Deneb del Cigne i Altair de l'Àguila. La constel·lació que dominarà el cel serà Hècules on podem observar el seu famós cúmul globular M13. A la Lira podem apuntar el telescopi a la nebulosa planetària de l'Anell (M57). Durant l'agost és un bon moment per observar el centre de la nostra Via Làctea, cap a la constel·lació de Sagitari. Allà veurem amb uns simples binocles alguns dels objectes de més gran bellesa com ara la Nebulosa de la Llacuna (M8) o el cúmul globular M22 entre altres.
No deixarà de visitar-nos com cada any la famosa pluja d'estels els Perseids, coneguda popularment com les Llàgrimes de Sant Llorenç. La seva activitat començarà a finals de juliol, arribant la seva plenitud la nit del 12 d'agost. També cal esmentar la pluja Delta-Aquàrides amb el seu màxim el 27 de juliol. El dia 16 d'agost podrem observar l'eclipsi parcial de lluna des de les 18:24 fins a les 23:55 (T.U.) amb el seu màxim a les 21:11 (T.U.).
El dia 1 d'agost a les 10:23 (T.U.) es produirà l'eclipse total de sol que només serà visible al nord del Canadà, Groenlàndia, Sibèria, Mongòlia i la Xina. parcialment arribarà a la part més oriental d'Amèrica del Nord, nord d'Europa i Asia.
Per observar planetes cal tenir en compte que Mercuri serà difícil d'observar. Els millors dies seran a finals d'agost immediatament després de la posta de sol. El dia 20 estarà a només 1º de Venus cosa que el farà fàcilment localitzable. També es podrà veure a l'alba a principis de juliol.
Mart, Venus i Saturn estaran molt baixos a l'horitzó, després de la posta de sol. Millor observar-los durant el mes de juliol.
Júpiter serà el rei de les nits d'estiu. S'ocultarà poc abans de l'alba a finals d'agost.