Article:

Eclipsi Total de Sol a Novosibirsk (Sibèria)

09-08-2008 Carles Puncernau

El passat dia 1 d'agost a partir de les 09:21:07,2 TU es va començar a produir un eclipse total de sol i que va tenir el seu màxim a les 10:21:06,8 TU a la zona nord de Rússia amb una amplada màxima de la zona d'ombra de 236,9 km i una durada de 2m27,1s
Elipsi sol  a Siberia 2008
L'eclipsi va començar pel Canadà, va passar per Groenlàndia, sempre pel nord, va travessar l'Oceà Àrtic i va penetrar de nou en terra pel nord de Rússia, per després passar per Mongòlia i anar a morir a la Xina.

Vaig tenir l'oportunitat d'anar-lo a veure a Novosibirsk (Sibèria Central), en un viatge organitzat per l'Agrupació Astronòmica de Sabadell. A primers d'octubre ja està previst fer una xerrada amb projecció de fotos al Centre. L'eclipsi en sí va ser un èxit per la seva bona visibilitat i per d'estar núvol a la zona per on venia l'ombra, fet que ens va permetre veure-la avançar.

Qui vulgui conèixer més de l'eclipsi pot entrar a la pàgina de Frank Espenak de la NASA on podrà aprofundir al nivell que desitgi i veure tot els mapes, a partir de la pàgina 46, que ofereix.