Article:

De visita al "Observatorio Astronómico del Teide"

02-05-2011 Joan Anton Abellan

El darrer cap de setmana del mes d'abril, socis d'Astrobanyoles i de l'Agrupació Astronòmica de Girona ens vàrem desplaçar fins a la illa de Tenerife per a dur a terme una observació a l'anomenat "Observatorio Astronómico del Teide" i, de passada, fer una visita turística-gastronòmica a l'illa.

El divendres 29, dia de l'arribada, camí del Puerto de la Cruz, vàrem poder gaudir de la exòtica vegetació que conforma l'anomenada vall de l'Orotava, així com la gastronomia típica canària: gofio, papas arrugadas, mojo picon, conejo salmorejo, etc.

El dissabte, un recorregut pel nord de l'illa, i que ens va dur per Icod de los Vinos, Garachico i Buenavista, ens va permetre acostar-nos a l'arquitectura tinerfenya de l'època colonial i al seu agrest paisatge, esculpit al llarg dels anys per la lava dels diferents volcans que conformen aquesta illa. Des d'aquesta darrera població, i seguint per la serpentejant carretera que duu a Masca - i que dona a entreveure la majestuositat de los Acantilados de los Gigantes -, i desprès de tornar a degustar la gastronomia illenca, la carretera s'endinsava al Parc Nacional del Teide. A partir d'aquí, la pluja, el vent i la boira foren una constant durant la resta del dia, arribant al seu punt culminant durant l'estada a l'observatori, on el termòmetre - a les set de la tarda - ja estava per sota del zero i on la pluja donava pas a la neu. Però, tot i no poder dur a terme l'objectiu principal del viatge, que era l'observació, el que si que vàrem poder fer, i com un favor excepcional, fou visitar alguns dels diferents observatoris que hi ha en aquest complex i així, entre ràfega i ràfega de vent, acompanyats del fred i la neu, que en alguns moments feia que ens donès la sensació d'estar més en una expedició científica de l'àrtic, que no a Tenerife, vàrem poder visitar diversos telescopis:

- El IAC-80, un telescopi nocturn de 80 cm de diàmetre.
- El OGS, amb un telescopi de 100 cm., adreçat a la recerca de ferralla espacial.
- La piràmide "Van der Raay", un laboratori solar propietat del IAC.
- El Mons, un telescopi nocturn, de 50 cm., i que tenia que ser "el nostre" telescopi durant aquesta visita.
- El Carlos Sanchez, un altre telescopi nocturn, pensat per l'observació en l'espectre de l'infraroig i que compta amb un impressionant mirall primari de 152 cm.

A banda d'aquests, varem poder contemplar, per fora, els més d'una trentena d'altres telescopis que conformen aquest complex, com els telescopi robotics Bradford i el Stella, els edificis en forma de torre que alberguen els telescopis solars Themis i VTT, etc.

Per sort, el diumenge va tornar a lluir el sol i vàrem poder arrodonir la sortida amb una visita a La Laguna, camí de la qual vàrem poder contemplar - per primera vegada en aquest viatge - l'imponent pic del Teide, aixecant-se pel cim de la vall de l'Orotava, això si, cobert de neu de cap a peus.