Article:

Quarta i última de les conferències del curs organitzat per CaixaForum

29-11-2011 Joan Anton Abellan

El dilluns dia 28 de novembre es va dur a terme la darrera de les conferències que han englobat el Curs d'Astronomia de CaixaForum Girona. Així el darrer ponent fou en Carles Puncernau, soci d'Astrobanyoles, que ens va fer una visió general de la Cosmologia, des dels seus començaments fins avui en dia.
Va començar, evidentment definint que vol dir la paraula Cosmologia, i a continuació ens va fer un viatge en el temps, començant pels grecs, amb Empèdocles i els quatre elements fonamentals, i Aristòtil. Desprès ens endinsarem en les edats Mitjana i Moderna, i si de la primera poc hauria que destacar, no passa el mateix en la segona on varen destacar grans personatges com Copernic, Galileu, Kepler i Newton que varen fer trontollar allò que durant segles i segles es mantingué impertorbable, passant d'un geocentrisme a un heliocentrisme. Finalment a,b l'arribada a l'edat Contemporània, assistim als grans canvis en el món de la cosmologia, amb Einstein i la seva teoria de la relativitat, amb Friedman i Lamaitre i les seves singularitats, a les que anys més tard li donaria forma Gamow, tot i que sigues Hoyle qui la bateges amb el nom de Big Bang.
I desprès d'aquest repàs ens va fer un altre repàs de les diferents proves cosmològiques. com la paradoxa d'Olbers, l'expansió de l'Univers o la Radiació de fons de microones, deixant per el final d'aquesta breu exposició el que suposadament va passar ters minuts desprès de l'explosió del Big Bang, i com les quatre forces fonamentals, que en un principi estaven unides, es varen anar separant unes de altres.
I a punt de donar per acabada la conferència encara varen quedar uns minuts per fer-nos cinc cèntims del que ens pot deparar el futur i les alternatives a la cosmologia que avyi en dia coneixem, com per exemple la teoria de les supercordes i les teories de LQG (Gravitació quàntica de Buccles) i VSL (Velocitat Variable de la Llum)