Article:

TdC: GAIA. Revelant els secrets de la Via Làctia - Santi Roca

11-06-2013 Xavier de Palau

Dins la programació de Tardes de Ciència al Museu Darder de Banyoles, aquest passat dissabte 8 de juny vam poder gaudir de la conferència del l'astrofísic de la UB Santi Roca. Vam poder conèixer de primera mà un dels projectes més interessants que es duen a terme actualment en el camp de l'astronomia.
GAIA és una satèl·lit de l'ESA per fer astrometria a l'espai. Es llançarà el proper mes d'octubre des de la Guaiana francesa a bord d'un coet Soyuz-Fregat [1] el proper mes d'octubre. El seu viatge per l'espai l'ha de portar al punt Lagrange L2 (punt d'equilibri gravitacional a 1.5 milions de kms).
La seva missió, prevista d'una durada de cinc anys, és la de mesurar mil milions d'estrelles de la Via Làctia (el seu antecessor, Hipparcos, va catalogar prop de 120000 estrelles a alta resolució).
"L'ull" de GAIA està format de 106 detectors CCD de mil milions de píxels (podrien mesurar des de la Terra l'angle d'una moneda d'euro situada a la Lluna) i pentinarà cadascuna de les regions de l'espai previstes una mitjana de vuitanta vegades. La detecció està composta de quatre fases: detecció d'estrelles, posició, classificació i càlcul de velocitat radial.
Tota la informació, 1 Petabyte, serà processada, classificada i recollida en el super-ordinador Mare Nostrum [2] de Barcelona i podrà ser consultada per a tots els investigadors del món.
Si tot arriba a bon port, a més de cartografiar millor i més la nostra galàxia calculant distàncies, moviments, espectres, etc de mil milions d'estrelles, és possible que trobi noves galàxies properes, objectes menors del Sistema Solar (NEOS, asteroides, cometes...), aporti noves proves de la Teoria de la Relativitat General, calculi propietats i distàncies de gran nombre de galàxies llunyanes, de quasars i objectes exòtics. Hipotèticament també podria detectar planetes errants i matèria fosca.
En resum, amb GAIA tindrem una visió sense precedents de la nostra galàxia que serà de gran interès pels investigadors i interessats. Val a dir que tota la inversió en recerca que s'ha fet revertirà de manera substancial en la societat (com ara el nou sistema de compresió de dades utilitzat).
Ens enorgulleix molt el projecte GAIA pel fet de saber que el tema de recepció, classificació i compressió de les dades ha estat treballat aquí, per l'equip de la Universitat de Barcelona del que en Santi Roca en forma part.

[Enllaç1]  -  [Enllaç2]