Article:

Joan Anton Abellan: "Aprofitament hidrāulic del Fluviā"

18-11-2013 Josep Lluís Díez Baldero

Joan Anton Abellan president d'Astrobanyoles amb la xerrada: “Aprofitament hidrāulic del Fluviā: els pantans de Crespiā, Esponellā i Sant Miquel de Campmajor”
Aquesta és la primera xerrada de la Setmana de la Cičncia d'enguany, dedicada a la “gestiķ cooperativa de l'aigua”. Ja que l'aigua sempre és un tema interessant a Banyoles, aprofitem els coneixements del president d'Astrobanyoles sobre els diferents projectes de pantans al voltant del Fluviā per posar-nos al dia en un tema tan proper i alhora tant desconegut.
Joan Anton comenįa referint-se a la dessecaciķ dels estanys de l'Alt Empordā els segles XVIII i XIX i el problema de la manca d'aigua a les ciutats i els regadius que va fer que es fessin diferents projectes de canals a Catalunya: Urgell, marge dreta de l'Ebre, delta del Llobregat,Infanta Luisa Carlota. Des del 1770 es parla d'un projecte de fer navegable el Ter des de Girona fins a Torroella de Montgrí que acaba per no ser realitat. El 1882, l'enginyer Victoriā Felip i Vidal presenta el projecte del pantā de Crespiā, que es va discutint fins el 1935 en que es posa la primera pedra de la casa de l'Administraciķ, la coneguda ara com a “casa dels Enginyers” a Martís. Diferents problemes geolōgics, com aflorament de guixos i descobriment de coves molt grosses al terreny fan desestimar el projecte.
El 1953 s'aprova una nova variant, el pantā de Castellfollit i Sant Miquel de Campmajor, que torna a tenir el mateix desenllaį degut a que el subsōl, de guix, no pot retenir l'aigua. En dates ja molt properes, torna a revifar-se la questiķ: el 1983 es pensa en fer una gran presa a Esponellā de 42 m d'alįada i el 1995 es torna a parlar dins d'un ambiciķs projecte per a portar aigua del Roine. Perō fins ara, tot ha quedat en res, com podem comprovar si ens acostem a veure el Fluviā.
La sessiķ va acabar amb els comentaris dels assistents, segons les seves prōpies experičncies al respecte i un gran aplaudiment per en Joan Anton.
Si voleu consultar escrits de Joan Anton sobre el tema:
De la muntanya al mar
Projectes d'embassaments al Pla de l'Estany