Article:

Visita a l'Observatori Astronòmic del Montsec

26-06-2016 Carles Puncernau

El diumenge 19 de juny del 2016 vàrem aprofitar una de les jornades de portes obertes que feien a l'OadM per anar-lo a visitar. Vuit companys de l'agrupació, Pere Sagols, Elisabet Saus, Eugeni Revuelta, Sergi Luque, Àlex Navarro, Josep Angelats, Carles Puncernau i Rosa Cortada vam sortir a quarts de nou del matí disposat a passar un dia sencer en contacte amb la natura.
Després de quasi 300 km i una mica més de tres hores de cotxe ens vam plantar al cim de la serra del Montsec d'Ares on a 1572m snm es troba l'Observatori. Ens va atendre en la visita en Kike Herrero, Doctor en Astrofísica i un dels responsables del manteniment del lloc, conjuntament amb en Pere Gil, tots dos investigadors de l'IEEC que és l'entitat de qui depèn la instal·lació.
La instal·lació consta de tres telescopis, una càmera All-sky, una estació meteorològica i una caseta de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) que controla la qualitat de l'aire en aquell cim.
El telescopi més important és el Joan Oró. El seu nom honra el gran bioquímic lleidatà pioner de l'astrobiologia. El seu mirall té 80 cm de diàmetre i és el més gran de Catalunya, la cúpula fa 6m15. Està totalment robotitzat i es gestiona per part de l'IEEC. Es dedica principalment a investigar sobre exoplanetes i estrelles variables.
El segon telescopi és el Fabra-ROA-Montsec. És un antic aparell que els americans tenien a la base de Rota per a seguiment dels satèl·lits russos a finals dels anys '50, dels quals en tenien 14 escampats per tot el món. Va quedar fora de servei per molts anys i cap el 1980 va passar a ser propietat del ROA qui el va restaurar. És un telescopi de 50 cm de camp ample.
També tenen un tercer telescopi XO-Montsec dedicat a la recerca d'exoplanetes i gestionat directament des de Baltimore per l'Space Telescope Science Institute conjuntament amb l'IEEC que forma part del projecte XO. Consisteix en un telescopi binocular equipat amb teleobjectius de 200 mm per tal de tenir major camp de visió.
En quan a la càmera All-Sky serveix per detectar trajectòries de bòlids en el cel i forma part de la xarxa d'investigació sobre bòlits i meteorits que informa a la SPMN.
De les dues estacions restants, la primer dóna informació als telescopis sobre les condicions atmosfèriques per poder treballar en remot o per suspendre l'observació. La segona, mesura constantment la qualitat de l'aire i envia els resultats al departament de Medi Ambient de la Generalitat qui gestiona els resultats.