Article:

TdC: Algunes idees sobre la teoria del Caos - Teresa Martínez-Seara

05-06-2011 Gerard Gómez

El dissabte 4 de juny, la Dra. M. Teresa Martínez-Seara va cloure la temporada de Tardes de Ciència amb la conferència Algunes idees sobre la teoria del Caos. Com ja és habitual, un públic prou nombrós va seguir l'acte amb interès i, un cop finalitzat, va tenir oportunitat de conversar i fer preguntes a la conferenciant.
A partir de les primeres seqüències de la pel·lícula Parc Juràsic, la Dra. Martínez-Seara va parlar d'alguns dels conceptes matemàtics que apareixen en els diàlegs entre els protagonistes, com ara: caos, efecte papallona, dependència sensible respecte de condicions inicials, atractor estrany, fractal,... il·lustrant-los amb exemples entenedors i aclaridors de la mecànica, la química, o la meteorologia. A la conferència no hi va faltar una perspectiva de l'evolució històrica d'aquestes idees que, en contraposició al principi determinista de Laplace, apareixen per primer cop a l'obra de Poincaré, i cristal·litzen al llarg de la segona meitat del segle XX en els treballs de Lorenz, Takens, Yorke, Smale, Mandelbrot i Feigenbaum, entre d'altres.
La Dra. Martínez-Seara, catedràtica de Matemàtica Aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya, és una investigadora destacada en els camp dels Sistemes Dinàmics i és una conferenciant habitual convidada en els congressos internacionals sobre aquest tema.