Article:

L'espai, temps i velocitats tal com Einstein ens les va ensenyar

10-10-2011 Antoni Raïch

L'espai, temps i velocitats tal com Einstein ens les va ensenyar El dissabte 8 d'Octubre, iniciant la temporada de Tardes de Ciència 2011-2012, l'Albert Bramon , Catedràtic de Física Teòrica de la UA, ens va parlar de forma molt entenedora i en clau banyolina (amb la barca Janeret, el rellotge del farmacèutic, i per suposat, de la possibilitat de punxar la panxa del drac de Banyoles amb l'espasa de Carlemany) de la Teoria de la Relativitat Restringida d'Albert Einstein ( la que no té en compte l'acceleració ni la gravetat).
A partir de l'experiment mental de mesurar la velocitat de la llum des de la riba de l'estany de Banyoles o des de la barca Janeret arribem a la conclusió de què perquè la velocitat de la llum sigui absoluta i insuperable, i que no depengui del sistema de referència que la mesuri, cal renunciar al temps i a l'espai absoluts. Cada observador mesurarà un temps i un espai diferents segons la seva velocitat.
Com a primeres conseqüències tenim: la dilatació del temps (el tic tac dels rellotges en moviment van més lentament que els que estan aturats, i l'efecte és recíproc, ja que els moviments són relatius); la contracció de l'espai en la direcció del moviment (un cotxe en moviment quan se'l mesura s'escurça respecte un cotxe aturat).
Finalment, la pèrdua de sincronització dels rellotges: el rellotge d'en Bramon quan s'apropava a l'auditori anava més lentament que els rellotges dels estupefactes oients (inclòs el del farmacèutic) per la qual cosa es perdia la sincronització. Com a conseqüència d'aquest fet tenim la paradoxa dels Bessons que fa a miques la nostra percepció del temps.
Per acabar: enumerant els nombrosos experiments que sustenten la Teoria de la Relativitat Restringida: el de Michelson i Morley de 1887 que prova que la velocitat de la llum és independent del moviment de l'observador, el comptatge dels muons en el cim d'una muntanya i en la seva base que prova que el temps d'un sistema depèn de la velocitat amb què es mogui, l'experiment amb rellotges atòmics a dins d'avions comercials de Hafele and Keating (1972) desplaçant-se a favor i en contra del moviment de rotació de la Terra, el funcionament dels satèl·lits GPS, etc.
Sigui com sigui, si l'experiment del CERN sobre neutrins fos cert hauríem de modificar la teoria de Relativitat d'Einstein (cosa que no creu que passi en Bramon) però sí que us recomana que quan travesseu una cruïlla, sobretot, no tingueu en compte la relativitat perquè possiblement acabaríeu malament.