Article:

Observació a l'ermita de Santa Brígida d'Amer

04-03-2012 Joan Anton Abellan

Tot i que al matí dels dissabte 3 de març, un cop més, el temps semblava haver-se posat en contra nostra, al final varem sortir igualment a fer l'activitat prevista: una xerrada, seguida d'una observació a l'ermita de Santa Brígida d'Amer amb el Grup Excursionista Amerenc Esquelles. I tant sols per l'indret, va valer la pena, doncs l'ermita en qüestió es troba al cim d'una cinglera de més de 200 metres d'altura que la converteix en un punt de guaita impressionant, que permet tenir una visió del poble d'Amer a vista d'ocell i d'un seguit de muntanyes com el Far, el Puigsacalm i el Pirineu gironí, cap a l'oest, i el Puig d'Afrou i Sant Gregori en sentit est.
Un cop tots els excursionistes varen estar asseguts dins l'ermita (ja que s'ha de dir que tret de nosaltres que varem pujar en cotxe, la resta d'assistents varen fer el camí des del poble a peu) els varem fer una petita explicació introductòria sobre astronomia, seguida d'una mica de vocabulari i unes indicacions bàsiques de com poder començar a reconèixer les constel·lacions.
Tot seguit, aprofitant que mentre fèiem l'explicació el cel s'havia aclarit força, els companys d'Astrogirona varen muntar el telescopi de manera que en acabada l'explicació ens varem desplaçar tots fins a un turó proper on varem posar en pràctica tot allò que abans havíem explicat. Tant a ull nu (on varem identificar estrelles com la Polar, constel·lacions com l'Ossa Major, l'Ossa Menor, Orió i Taure; nebuloses com la d'Orió; cúmuls com el de les Pleiades i planetes com Mart, Venus i Júpiter) com amb telescopi, en que varem veure Júpiter i els seus satèl·lits, i Venus, amb fase de quart creixent.
I per acabar, i com no podia de ser menys, mentre seguiem parlant d'astronomia, un bon sopar de germanor dins del refugi, on l'estufa de llenya, juntament amb el pa, els embotits, un bon porró de vi i una coca de crema, que estava per xupar-se els dits, varen crear una atmosfera força (g)astronòmica.