Article:

TdC: La nanotecnologia i les seves aplicacions: Actualitat i Futur - Neus Gómez Bastús

15-04-2013 Josep Lluís Díez

Dissabte 13 d'abril de 2013 Hora: 19:00 h Lloc: Museu Darder de Banyoles Neus Gómez Bastús, de l'institut català de nanotecnologia de la UAB: "La nanotecnologia i les seves aplicacions: Actualitat i Futur"
La Dra. Neus Gómez Bastús, investigadora de l'Institut Català de Nanotecnologia de la UAB ens va parlar d'aquesta nova tecnologia basada en les especials característiques que tenen certes substàncies, com carboni, metalls i semiconductors, per exemple, quan es troben formant agrupacions de partícules en les que almenys una dimensió és de l'ordre de la milionèsima de mil·límetre.
Nanotubs o grafè, són nous materials de carboni d'un gruix de pocs nanometres amb una gran resistència mecànica. Però hem de pensar que alguns nanomaterials s'han utilitzat des de molts anys abans que es parlés de la nanotecnologia. La copa de Licurg (Roma, segle IV) és realment una copa de vidre amb un recobriment de nanopartícules d'or i plata. Els neumàtics es fan des de fa molts anys afegint al cautxú nanopartícules de carboni d'uns 500 nm.
Això sí, és ara quan la nanotecnologia està tenint un desenvolupament espectacular:
- afegint a certs fàrmacs nanopartícules amb un marcador que és reconegut per la cèl·lula cancerígena, fa que aquesta sigui destruïda localment.
- nanopartícules amb fàrmacs que interaccionen amb camps magnètics permeten una actuació també local sobre el malalt, només en la zona on s'activa un camp magnètic extern.
- teixits que no es mullen ni s'embruten perquè han estat sotmesos a un tractament superficial amb nanopartícules.
- altres aplicacions de les nanopartícules són, com catalitzadors de la combustió en motors, en fertilitzants, en cosmètica afegides a protectors solars, en alimentació per fer gelats de baix contingut en greix, com materials antimicrobians en embalatges,...
Després de la seva exposició, el torn de quasi 30 minuts més de preguntes va acabar de satisfer la curiositat i els dubtes dels assistents, que van agrair a la conferenciant la seva xerrada.