Article:

Festa de l'astronomia a Banyoles-2015

16-06-2015 Carles Puncernau

El dissabte dia 13 de juny de 2015 es va celebrar la Festa de l'Astronomia. Com membre de l'organització puc assegurar que va ser un èxit total.
Va consistir en diverses activitats, començant al matí per un activitat amb un planetari per a nens i no tan nens. Era el Planetari Blau, que va venir directament des de Seva (Osona) per a estar amb nosaltres quatre dies, dos dintre dels actes de la festa de l'Astronomia i els altres dos sota el patrocini de l'Ajuntament de Banyoles dins de la cloenda de l'activitat de robòtica que s'ha dut a terme als instituts de Banyoles i en la que hem col·laborat com associació. El planetari es va instal·lar a la sala del fons del museu Darder.
Va delectar a un munt de nens i pares, de l'ordre de 250 en total, que van gaudir de les explicacions de les estrelles mentre, assentats dintre del planetari, la Inés Dibarboure els hi anava impartint en sessions de 30' al llarg del dissabte i diumenge al matí.
Al mateix temps dissabte al matí vàrem posar dos dels nostres telescopis per a observar el Sol. El Coronado PST de 40 mm d'apertura amb filtre d'hidrogen alfa que va permetre als observadors veure les protuberàncies solar i les flamarades ataronjades que emet el Sol i un telescopi binocular Vixen BT-80M-A que equipat amb un filtre Baader, per amortir la radiació solar en un factor de 10.000, ens va permetre visualitzar les taques que ens oferia el Sol. Aquest dia, dissortadament no eren gaire abundoses, però sí que es distingia un grupet cap a les 7 i un altre cap a les 2, imaginant el Sol com un rellotge, que van prou satisfer la curiositat dels nous observadors.
En aquesta activitat es van fer unes 300 observacions entre els dos telescopis, destacant la varietat d'edats de la gent que ho va fer, des de nens de pocs anys fins a avis de 80 o més anys. Cal dir que a la part final es va afegir un aficionat que també portava el seu telescopi amb filtre alfa, més gran i modern que el nostre, que ens va ajudar a completar la diada.
Així vàrem passar el matí, a ple Sol, però fent gaudir a la gent de poder observar el Sol i nosaltres gaudint de que ells ho fessin.
A la tarda, a partir de les 17 hores la festa ja va ser més tranquil·la i a l'ombra dins del museu Darder. A aquesta hora vam començar la representació de la lectura teatralitzada del Judici a Galileu, portada a terme pel grup Teatre de Contacte, els quals, amb sis actors, van anar llegint les actes existents de les diverses vegades en que Galileu, de 69 anys d'edat, es va tenir que presentar davant del Tribunal de la Inquisició a Roma al llarg de l'any 1633, fins que el van condemnar a ser tancat a un palau de Florència prèvia abjuració de les seves tesis heliocèntriques i, sempre, sota l'amenaça de ser torturat.
A continuació va intervenir la gent de The Big Van Theory (La Teoria de la Gran Furgoneta) els que en quatre fantàstics i divertidíssims monòlegs ens van introduir en el món de la biologia, astronomia, epigenètica i nanotecnologia, en aquest darrer parlant-nos del grafè. Tots quatre actors són científics de diversos centres d'investigació i amb aquests monòlegs pretenen fer una mica de divulgació de la ciència dins del seu camp d'investigació.
Per cloure la seva actuació es van sotmetre a un torn de preguntes per part dels assistents, que es preguntaven si el fil de Spiderman podria estar fet de grafè o si amb una goma d'esborrar podríem destruir, només fregant-li la goma, un avió fet de grafè.
Per tancar la diada va tenir lloc l'habitual Tarde de Ciència, en aquesta ocasió per en Xavier Luri, professor de la UB sobre El mètode científic aplicat a la vida diària.

[PDF1]