Article:

TdC: El mètode científic a la vida quotidiana - Xavier Luri

16-06-2015 Josep Lluís Díez

Tardes de Ciència 2014-2015. Dissabte 13 de juny 2015 a les 19:00.
Xavier Luri. Professor titular al departament d'Astronomia i Meteorologia, universitat de Barcelona.
El mètode científic és el procediment a través del qual avança i es desenvolupa la ciència. Però tot i el seu èxit i múltiples resultats pràctics, no l'utilitzem habitualment, fora de l'àmbit científic. Aquest és el punt de partida de la xerrada, en la que, a través d'exemples, Xavier Luri analitza perquè el mètode científic queda sovint fora de la vida quotidiana.
Quantes persones van participar en una manifestació com, per exemple, la de l'11 de setembre de 2014 a Barcelona, o a Tarragona? Habitualment les xifres de manifestants que es donen són interessades i segurament algunes molt allunyades de la realitat. Si els metges són capaces de comptar els milions de glòbuls vermells a la sang a través d'unes imatges tretes amb el microscopi, un procediment similar ha de servir per comptar manifestants. Per què ens conformem amb opinions en comptes de buscar respostes?
Per altres preguntes tenim molts vegades la mateixa actitud: Funciona la homeopatia? El wifi provoca càncer? La ciència es troba sovint en situacions similars: Quin valor té la constant de Hubble? Funciona l'aspirina? Les dioxines provoquen càncer? La manera com la ciència afronta aquestes preguntes és el mètode científic.
Continuar llegint

[PDF1]