Article:

Nobel de física 2015

06-10-2015 Josep Lluís Díez

La Real Acadèmia Sueca de Ciències acaba d'atorgar, avui dimarts 6 d'octubre, el Premi Nobel de Física 2015 a Takaaki Kajita, de la universitat de Tokio, Kashiwa, Japó i a Arthur B. McDonald de la Queen's university, Kingston, Canadà, per el descobriment de les oscil·lacions dels neutrins, que posa de manifest que els neutrins tenen massa, segons la nota de premsa de la mateixa Acadèmia.
Els neutrins han estat considerats sense massa durant molt temps, tot i que se sospitava que podien tenir-ne, encara que molt petita. Al voltant del canvi de mil·lenni, Kajita presentà el descobriment que els neutrins de l'atmosfera canviaven entre dues identitats en el seu camí fins el detector Super-Kamiokande del Japó. A la mateixa època, McDonald demostrava que part dels neutrins procedents del Sol no havien desaparegut, sinó que havien canviat la seva identitat en ser detectats a l'observatori de Sudbury, Canadà.
Veure la nota de premsa de l'Acadèmia sueca i informació addicional, en anglès: aquí [1]
Veure referència a aquests descobriments a la sessió de Sopa d'estrelles del 8 de gener d'aquest any, en que vam parlar del físic espanyol, expert en neutrins, Enrique Fernández Sánchez: aquí [2]

[Enllaç1]  -  [Enllaç2]