Article:

TdC: Expansió accelerada de l'univers - Pilar Ruiz-Lapuente

19-06-2016 Josep Lluís Díez

Tardes de Ciència 2015-2016. Dissabte 11 de juny de 2016 a les 19:00. Pilar Ruiz-Lapuente. Cosmòloga. "Expansió accelerada de l'univers» "
Pilar Ruiz-Lapuente és cosmòloga de l'Instituto de Física Fundamental, CSIC, Madrid i de l'Institut de Ciències del Cosmos. Universitat de Barcelona. Ha estat membre del projecte internacional d'observació de supernoves que va descobrir l'expansió accelerada de l'univers el 1999 i que va suposar el Premi Nobel de Física 2011 al director del projecte Saul Perlmutter.
Pilar R-L comença la seva exposició parlant de les primers evidències de que l'univers s'està expandint: el 1916, Vesto Slipher mesurà la velocitat de les galàxies properes i va descobrir que s'estan allunyant de nosaltres. A finals dels anys 20 i començament dels 30 del segle passat, Edwin P. Hubble confirmà les velocitats d'allunyament de les nebuloses extragalàctiques, ja aleshores identificades com galàxies exteriors a la nostra. Juntament amb Milton L. Humason publicà el 1931 una gràfica que relacionava la distància a la que es troben les galàxies amb la velocitat a la que es movien. A la gràfica apareix una constant Ho, la constant de Hubble, el valor de la qual permet determinar el ritme d'expansió de l'univers.
Llegir resum sencer

[PDF1]