Article:

TdC: Residu zero - Esther Peñarrubia

15-01-2022 Dolors Pujol

Esther Peñarrubia - Dra. Enginyera Agrònoma.
"Estil de vida residu zero"
Museu Darder de Banyoles. 15 de gener de 2022. 19:00.

Aquest dissabte 15 de gener, les Tardes de Ciència, ha comptat amb la presència de la Dra. Esther Peñarrubia que, amb la seva brillant conferència, ens ha ensenyat el camí per intentar portar un estil de vida amb residu zero. Inspirada en la idea de Bea Johnson, de qui ha traduït el llibre Residu zero a casa, ha parlat de la importància de recuperar alguns hàbits que ja tenien els nostres avis, com anar a comprar el pa amb la bossa de roba o adquirir la llet envasada en vidre. Durant la xerrada, ha parlat d’ampliar les famoses 3R a 5 accions:
- Rebutjar: substituir objectes de plàstic per altres fets amb material reutilitzable i de llarga durada com un cabàs per anar a comprar o una cantimplora per portar les nostres begudes.
- Reduir el que necessitem. El bicarbonat i el vinagre poden fer la mateixa funció que molts dels detergents que es fan servir per a la neteja de la llar. Per a la higiene del nostre cos, el sabó natural en format sòlid serà molt més sostenible que haver d’adquirir molts envasos de xampús i gels.
- Reutilitzar, per exemple portant l’esmorzar en un boc’n roll o bé en una carmanyola.
- Reciclar només allò que prèviament no podem refusar, reduir o reutilitzar.
- Retornar al medi els residus orgànics en format de compostatge.Podem tenir a casa un compostador i utilitzar-lo per obtenir un bon adob natural per les plantes.

Intentar canviar els hàbits de consum, compartint el que no fem servir, promovent el mercat de segona mà i fomentant la compra a granel i al comerç local, ens portarà no només a un estalvi econòmic, sinó al benefici de gaudir del nostre entorn i a un estil de vida més saludable. La nostra voluntat ha de ser el motor per a aquest canvi.

(*) No s'ha gravat la TdC per indicació de la ponent.