Article:

Mart, Hallowenn i telescopis

21-10-2005 Joan Anton Abellan

Mart s'està tornant cada cop més brillant per la simple raó que s'està apropant. La Terra i Mart han estat convergint aquests últims mesos i el 30 d'octubre a les 03.19 Hora Universal, els dos planetes estaran a una distància entre si de 69 milions de quilòmetres; l'aproximació més propera durant els pròxims 13 anys.

El 31 d'octubre, nit de Halloween, Mart sortirà després de l'ocàs amb la lluentor suficient per a ser vist fins i tot des de centres urbans il·luminats. Els puristes insisteixen en que Mart no és realment vermell, sinó que té un to carabassa-taronja. L'ocasió no podria ser millor per a la celebració de Halloween, veritat?,

En el 2003, l'última vegada que la Terra i Mart es van aproximar, Mart es va veure brillant, però estava mes baix, ja que no es va elevar per sobre dels 34 graus sobre l'horitzó. En el 2005, en canvi, Mart es veurà molt més elevat en el cel: prop dels 66 graus. Aquesta és una bona notícia per a les persones amb telescopis, ja que els planetes que es troben alt en el firmament es veuen clars i nítids. Mes a baix, prop de l'horitzó, on l'aire és dens, es veuen borrosos i indefinits.

O sigui que aquest any Mart esta ben situat per a un observació detallada i intensificada.