Article:

Un 2004 molt actiu

15-12-2003 Joan Anton Abellan

Doncs si, aquest any de 2004, astronòmicament parlant, promet ser força actiu, ja que, a part de les ja clàssiques observacions del Leónids i Perseids, podrem afegir-hi observacions força diferents protagonitzades per planetes, satèl·lits i cometes.
4 de maig: eclipsi de Lluna.
Ja hem vam tenir un el 8 de novembre, però les condicions meteorològiques varen impedir que podéssim gaudir d’aquest fet. El fenomen començarà a les 21h 52 mn i acabarà a les 23h 8mn 3 s (el contacte s’inicia a les 19h 50mn 8s i la sortida a les 01h 9mn 5 s). Per a mes informació: http://www.roa.es/Efemerides/eclipses/eclipse_luna.html [enllaç inexistent]
10 de maig: dos cometes Desprès de les experiències amb el HaleBop i el Yakutake, aquest mes podrem repetir-ho per partida doble, amb dos cometes que sembla ser que seran mes grans que el famós Halley. El primer d’ells, el bategat com a 2001 Q4 Neat, passarà al mes de maig a menys de 50 milions de quilòmetres de la Terra i es desplaçarà de sud a nord, poden ser visible durant totes les nits des de maig fins a finals d’any. L’altre cometa, nomenat 2002 T7 Linear.
El moment mes espectacular, però, sembla ser que serà el 10 de maig en que els dos cometes presentaran les seves cues mes extenses. (el primer vindrà de l’hemisferi sud, al sud de l’estrella Procion, i no serà visible fins a finals d’abril, encara que, per desgràcia, està perdent part de la intensitat que en un principi es preveia que tindria; i el segon el podrem trobar a la constel·lació de Peixos)
Per a mes informació: http://www.ucm.es/info/Astrof/users/jgm/TRABAJOS/cometas/cometas.html [enllaç inexistent]
Premeu aqui [enllaç inexistent] per a veure la imatge de la seva ubicació.
8 de juny: trànsit de Venus sobre el Sol.
Si el passat 7 de maig vam poder ser testimonis del trànsit de Mercuri sobre el Sol, el juny d’enguany ho podrem ser-ho d’un altre planeta, es tracta, en aquest cas de Venus, un fet que no es produïa des de l’any 1822 i que podrem veure el proper 8 de juny entre les 7h i 36mn i les 13 h. 1mn 5s.(el contacte s’inicia a les 7h 16mn i la sortida a les 13h 20mn 19s). Dins aquest segle només es produirà un altre vegada el 6 de juny de 2012.
Per a mes informació: http://ciencianet.com/8jun2004.html [Enllaç 1]
12 d’agost: perseids
Per a mes informació: http://www.amsmeteors.org/imo-mirror/calendar/cal04sp.html [enllaç inexistent]
28 d’octubre: eclipsi de lluna
Per si no ens van sortir molt be les fotos de l’eclipsi del mes de maig, encara tindrem una segona oportunitat per intentar-ho de nou.
Per a mes informació: http://www.roa.es/Efemerides/eclipses/eclipse_luna.html [enllaç inexistent]
17 de novembre: lleònids
Per a mes informació: http://www.amsmeteors.org/imo-mirror/calendar/cal04sp.html [enllaç inexistent]

Per acabar aquesta relació ens faltaria un eclipsi de Sol, però no podrà ser tindrem que esperar al 3 d’octubre de 2005 per veuren un d’anular i del que podrem gaudir en un 80% (mes o menys). I si el volem total, encara tindrem que esperar bastant mes, fins el 12 d’agost de 2026 (però com que encara falta, quan arribi el moment ja en parlarem).

[Enllaç1]