Article:

La constel·lació del mes:ORIÓ

02-03-2004 Joan Anton Abellan

Mitologia: Orió era el fill del déu del mar, Poseidó, i tenia com a trets característics la seva fogositat amorosa i una gran habilitat per a la caça. En certa ocasió va assetjar a les set filles d'Atlant, les Plèiades, les quals, per a fugir de les seves incessants atencions, demanaren als déus que les convertís en estrelles, i aquells les varen complaure. Però Orió també va enfadar Diana (deessa de la caça) quan va dir que no hi havia animal que ell no pogués caçar; va ser per això que la deessa li envià un escorpí, que matà Orió. Els déus, compungits, transformaren al caçador i l'escorpí en constel·lacions, però de manera que quan l'Escorpí surt per l'horitzó oriental, Orió s'amaga per l'horitzó occidental.
Localització: La trobaren mirant en direcció sud, aproximadament a mig camí entre el zènit i l'horitzó. També es pot identificar a partir de les tres estrelles del Cinturó que, encara que no són molt lluminoses, criden l'atenció de l'observador per la seva disposició en una línia recta quasi bé perfecta. Estan situades en el centre d'un quadrilàter d'estrelles molt lluminoses, que representen les espatlles i els genolls del gegant.
Objectes mes importants: A l'espatlla del caçador podrem trobar una supergegant vermella anomenada Betelgueuse. Un altre objecte digne d'interès es la M42, anomenada nebulosa d'Orió, i que constitueix un dels objectes mes espectaculars del cel.
Potser la constel·lació d'Orió sigui ideal per a mostrar totes les fases vitals d'una estrella. Per una banda presenta la Nebulosa d'Orió (M42)a uns 1.600 anys-llum de distància, en la que en aquests moments s'hi estan formant noves estrelles. L'estrella Rigel és una estrella blanc-blavosa, molt jove, es troba a uns 33.000 anys-llum i és 57.000 vegades més brillant que el Sol, representaria l'etapa inicial i mitja de l'estrella. Betelgeuse és clarament ataronjada i es tracta d'una Gegant Vermella que dista de nosaltres uns 520 anys-llum. És 700 vegades més gran que el Sol i 10.000 cops més brillant.