Article:

Trànsit de Venus per davant del Sol

24-05-2004 Xavier de Palau

Aquest excepcional fenòmen es produirà aquest proper dimarts 8 de juny i serà visible des d'Europa. L'última vegada que es va produir va ser el 6 de desembre del 1882.
S'anomena trànsit al pas d'un planeta per davant del disc solar. Però lògicament, només succeeix als planetes interiors, és a dir, Mercuri i Venus. Aquest últim és menys freqüent, però molt més espectacular ja que es veurà 5 vegades més gran que Mercuri.
Els trànsits de Venus només es produeixen els primers dies de juny i desembre, quan el Sol està a més d'1º i 45' del node i el planeta està en la seva conjunció inferior. Segueix un ordre constant d'anys: 8, 121'5, 8 i 105'5 anys i així successivament. El proper trànsit serà el 6 de juny del 2012 però no serà visible en la seva totalitat des d'Europa. Els següents seran el 10 de desembre del 2117 i el 8 de desembre de 2125.
Històricament, els trànsits de Venus han estat molt importants en astronomia per determinar el paral.laxi solar que serveix per a obtenir la mida del Sol i la seva distància de la Terra, així com de les dimensions del nostre Sistema Solar.
Etapes del trànsit: (Temps Universal des de Girona, cal afegir 2 hores més)
Contacte I: Extrem d'entrada. Quan aparentment es toquen els discos del planeta i del Sol. Hora: 5h 20' 22.8" .
Contacte II : Quan el disc del planeta entra completament en el Sol i la vora a l'entrar, toca la vora interna del Sol. Hora : 5h. 40' 2.4".
Durant les properes hores Venus anirà creuant el disc solar.
Trànsit Major : Moment en què Venus es troba més al centre de la nostra estrella. Hora: 8h 23' 26.6" .
Contacte III: El disc negre del planeta arriba al límit del Sol abans de sortir, tocant-se les dues vores. Hora: 11h. 5' 4.1"
Contacte IV : Últim contacte entre el disc del planeta i el del Sol. Hora: 11h. 24' 18"
Els Contactes III i IV s' anomenen 'de sortida'. Durada màxima del fenòmen vist des de Girona: 6hores, 4 minuts i 56 segons.
A causa del gran diàmetre de Venus serà possible observar-lo a simple vista com una diminuta taca negra al mig del Sol. Però, alerta, mai s'ha de mirar el Sol sense la protecció adequada ja que es poden provocar danys irreparables a la visió.
Més informació a http://www.venus04.org/ [Enllaç inexistent]