Article:

Coneixeu les aurores boreals?

28-09-2004 Carles Puncernau

Aquest impressionant fenomen l’he conegut aquest estiu. Va ser tota una sorpresa, estava parlant amb uns companys de viatge, a Islàndia, prop de mitjanit, i de cop els vaig fer callar a tots i els hi vaig assenyalar cap al cel.

A dins la foscor del cel havia començat un ball , com de cortines de color verd, que s’obrien i es tancaven, ara per aquí, després més enllà, que ens va durar uns quinze minuts. Potser va ser més llarg, però nosaltres vàrem anar a dormir, doncs a l’endemà teníem una llarga jornada.

Què és el que origina aquest fenomen?, doncs simplement la interferència entre les partícules que expulsa el Sol, per causa de les seves reaccions nuclears, que són, protons i electrons carregats elèctricament, que formen el “vent solar”, que a l’arribar a la Terra interfereixen amb el camp magnètic, accelerant-se i xocant amb les molècules d’aire de la part superior de l’atmosfera.

Per efecte d’aquest xoc, hi ha una alliberació d’energia en forma de llum, que pot anar del vermell, passant pel taronja, groc, verd fins el blau. Encara que el més freqüent és el verd, degut a l’oxigen.

La majoria de les aurores es veuen a prop dels casquets polars, en uns cinturons on el camp magnètic terrestre és més intens. Aquest fenomen ocorreix a una alçada entre els 80 i els 500 quilòmetres, i és visible tan a l’hemisferi nord com al sud. A la nostra latitud són difícils d’observar, i quan hi ha més possibilitats es quan el Sol té el màxim d’activitat, cada 11 anys, el proper serà cap al 2.012.