Article:

Tsunami

26-12-2004 Carles Puncernau

Avui hem sentit a les notícies que s'ha produït un terratrèmol submarí de 8,9 punts a l'escala de Richter, el cinquè més fort dels darrers 100 anys, i que ha originat tsunamis a diversos punts costaners allunyats de l'epicentre.
Un TSUNAMI (del japonès TSU: port o badia, NAMI: ona) és una ona o sèrie d'ones que es produeixen en una massa d'aigua del mar al ser empesa violentament per una força que la desplaça verticalment. Aquest terme fou adoptat en un congrés al 1963.
Terratrèmols, volcans, meteorits, enderrocs costaners o subterranis i inclús explosions de gran magnitud poden generar un TSUNAMI, i poden repetir-se fins a 10 cops en les següents 12 hores després del moment de la seva creació. Pot començar per una suau retirada del mar i per la sobtada aparició de l'onada gegantina.
Un tsunami generalment no se sent per les naus a alta mar (les ones a alta mar són petites) ni pot visualitzar-se des de l'alçada d'un avió volant sobre el mar.
Perquè un terratrèmol origini un tsunami al fons marí aquest ha de ser mogut abruptament en sentit vertical, de forma que l'oceà sigui impulsat fora del seu equilibri normal. Quan aquesta immensa massa de agua tracta de recuperar llur equilibri, es generen les ones. La grandària del tsunami estarà determinada per la magnitud de la deformació vertical del fons marí.
El brusc moviment de l'aigua des de la profunditat genera un efecte de fuetada envers la superfície que és capaç de produir ones de magnitud impensable. Per a tenir una idea prenguem la profunditat habitual de l'Oceà Pacífic, que és de 4.000 m., ens donaria una ona que podria moure's a 200 m/s, o sigui a 700 km/h.
I com les ones perden la seva força en relació inversa a la seva grandària, al tenir 4.000 m pot viatjar a milers de quilòmetres de distància sense perdre gaire força.
Per a més informació i fotografies:
Xtec.Tsunamis [Enllaç inexistent]
Physics of Tsunamis [1]

[Enllaç1]