Article:

Pluja d'estels: Perseids 2006

06-08-2006 Xavier de Palau

Els Perseids o Llàgrimes de Sant Llorenç és segurament la pluja d'estels més popular de l'any. És així per la seva activitat i pel clima càl·lid de les nits d'estiu que conviden a sortir al camp.
L'origen d'aquest fenòmen el causa l'òrbita de la Terra quan es creua amb les restes microscòpiques del cometa Swit-Tuttle que té un període orbital de 135 anys. La seva última aparició var ser l'11 de desembre de 1992, provocant, aquell any, una pluja de fins a 300 meteors per hora, en lloc dels 60-100/hora habituals.
Quan una d'aquestes partícules entra en contacte amb l'atmosfera del nostre planeta, produeix un traç brillant en el cel que popularment anomenem estel fugaç.
El nom de Perseids prové del nom de la constel·lació (Perseu) on es troba el radiant que és un punt del cel d'on sembla que prové la pluja. En realitat és una il·lusió òptica: els meteors es mouen en línies paral·leles. És quan són observats des d'un lloc determinat de la superfície de la Terra que semblen venir tots d'un mateix punt.
Els Perseids duren bona part de l'estiu: de mitjans de juliol fins a finals d'agost. Enguany el màxim serà entre el dia 11 i 12 d'agost de les 23 a l'1:30 h. (T.U.), i també la matinada del 12 -13 d'agost.
Malauradament aquest no serà un bon any per observar el fenòmen a l'estar la lluna molt brillant (plena el 8 d'agost) i a prop del radiant. Només veurem els més lluminosos si evitem que la lluna ens enlluerni.
S'aconsella gaudir de la pluja a ull nu, lluny de la contaminació lumínica de les poblacions i carreteres transitades, sense utilitzar cap tipus de telescopi ni binocles.
Astrobanyoles organitza una sortida al Pla de Martís (pista d'aeromodelisme) la nit de l'11 a partir de les 21:30 h. on tothom hi és convidat.