Article:

Camí del cinquè aniversari

29-12-2006 Joan Anton Abellan

Amb l'arribada del 2007, anem camí del cinquè aniversari d'Astrobanyoles, un aniversari que esdevindrà el proper mes d'octubre, concretament el dia 2.

En aquests llargs quatre anys que portem podem dir que hem intentat consolidar-nos com el que som: una associació dedicada a divulgar la Ciència i l'Astronomia. I a traves de xerrades, sopars, conferències, radio, televisió.... jo crec que ho hem aconseguit.

I si no veieu les estadístiques:

S'han fet un total de 284 activitats: entre elles 137 programes de Sopa d'Estrelles; 11 tertúlies (G)astronòmiques; diferents sortides: Barcelona, Toulose, València, Gandia,....; xerrades en diferents escoles: Fornells de la Selva, Girona, Anglès, Banyoles, Serinyà.... També hem dut a terme diverses sortides de camp, per fer observacions, i entre d'elles cal destacar la "plantada" de telescopis que, amb motiu de l'eclipsi de sol que va haver-hi el passat 29 de març, vam dur a terme a la Plaça de les Rodes de Banyoles, en ple dia de mercat setmanal, i que va fer que la gent es pogués apropar i veure en directe com la lluna anava eclipsant el sol, i la nocturna de l'11 de març passat que va aplegar al Pla de Martís al voltant de 400 persones. I no ens hem d'oblidar dels mitjans de comunicació, doncs hem fet un reguitzell d'intervencions en diferents programes de radio i televisió.

Tenim la nostra pròpia web, www.astrobanyoles.org, on s'han penjat en aquest anys un total de 172 articles. Ha estat i es una eina de difusió, arreu del món, de les activitats científico-astronòmiques de la nostra comarca (ens arriben correus d'arreu i fins i tot ens han demanat copies dels nostres programes de radio, sobretot catalans amb inquietuds científiques, de mes enllà de les nostres fronteres); essent el nostre observatori virtual força utilitzat per les escoles de la comarca com a complement pedagògic. Això fa, tal i com ja deia en Xavi l'altra dia, que només en l'any 2006, la nostra pàgina a tingut més de 50.000 visites, el que representa una mitjana de 137 visites diàries.

Hem estat els pioners en promoure un cop a l'any una trobada entre les quatre associacions astronòmiques de la província de Girona (la primera la vam dur a terme al Pla de Martís l'any 2003).

També podríem ressaltar, l'organització d'un seguit d'actes, que amb motiu de la Setmana de la Ciència, l'any 2005 vam dur a terme amb els tres Instituts del Pla de l'Estany. Entre aquestes activitats caldria esmentar la conferència duta a terme al Teatre Municipal de Banyoles per l'Anton Aubanell (premi de l'Agència Europea de l'Espai) i la posterior taula rodona on vam comptar amb la presència de diferents personalitats del món científic com son l'Albert Bramón. (Catedràtic de Física Teòrica de la UAB), l'Antoni Escubedo (Industrial i col·leccionista científic), en Josep Tarrús (Conservador del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles), en Josep Brugada, (Director Institut Clínic del Tórax - Hospital Clínic, UB), en Xavier Pueyo (Catedràtic de Llenguatges i Sistemes Informàtics de la UdG) i en Gerard Gómez (Catedràtic de Matemàtica Aplicada de la UB).

També podríem esmentar les conferències puntuals o les anomenades xerrades (G)astronòmiques, que un cop per trimestre aplega un grup de gent, amb inquietuds científiques, al voltant d'una taula per debatre diferents temes científics. En aquestes xerrades hem tingut com a ponents, entre d'altres, l'Albert Bramón (Catedràtic de Física Teòrica de la UAB), en Joan Miró (professor de Física de la UdG), en Jordi Isern (Professor d'Investigació del CSIC i director fundador de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya), en Miquel Feixas (Professor del Departament d'Informàtica i Matemàtica Aplicada de la UdG), en David Jou (Catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la UAB), en David Juher (Professor del Departament d'Informàtica i Matemàtica Aplicada de la UdG), en Gerard Gòmez (Catedràtic de Matemàtica Aplicada de la UB),.....i darrerament hem pogut gaudir de les xerrades que ens va fer en Ricard Guerrero (Catedràtic de Microbiologia de la UB) i en Quim Ribalta, vicepresident de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell i un caçador d'eclipsis empedernit.

En fi, que per quatre anys i escaig d'història no està pas malament. Només ens fa falta una cosa: un lloc on poder tenir fixa el nostre telescopi. Esperem que en els propers anys tinguem sort i puguem veure el nostre desig complert.