Article:

Explosió Supernova SN 2006gy

18-05-2007 Carles Puncernau

El passat dia 7 de maig va ser anunciat per la NASA la informació de que l'Observatori de Raigs-X Chandra havia descobert la més gran exploxió mai vista d'una supernova molt massiva, la SN2006gy, que es troba dins d'una galàxia espiral (NGC 1260) a la constel·lació de Perseu.

Aquesta estrella es troba a 240 milions d'any-llum i té una massa de 150 Sols, amb moltes possibilitats de ser una estrella de primera generació, i que ens mostra evidències de com una estrella tan massiva difereix de les solucions teòriques formulades fins a l'actualitat.

A la nostra Via Làctia tenim una candidata a explotar en qualsevol moment i que fa tot l'aspecte d'aquesta supernova, dos lòbuls de gas amb un disc central; aquesta estrella és Eta-Carinae i es veu més al sud de la nostra latitud, es troba a 7.500 anys-llum de nosaltres, i en cas de que explotés no ens caldria cap telescopi per a veure-la.

Per veure més informació us presento una nova pàgina "Universequark" [1], en català, on després podreu enllaçar a la pàgina en anglés de la Universitat de Harvard on tenen un àlbum de fotos i videos de la SN20006gy realment increïbles.
Si voleu saber més d'Eta-Carinae [Enllaç inexistent] pitjeu aquí.

[Enllaç1]