Article:

Mitja marató Messier

14-10-2007 Daniel Bosch

Durant la nit del dia 12 al 13 d'octubre del 2007, varem anar al Pla de Martís a fer una mitja Marató Messier. Les dates clàssiques per fer la Marató es situen al mes de març doncs és l'època de l'any en que des de les nostres latituds (uns 42 graus nord), es poden divisar fins a 109 dels 110 objectes Messier.
Els darrers dos anys hem realitzat la marató durant la primavera i sempre hem tingut una gran dificultat en poder diferenciar els primers objectes M74, 77 i 33 a més de no aguantar fins a la matinada per veure els objectes de les constel·lacions d'Aquari i Capricorn. Motivats per aquest fet, ens varem proposar fer aquest any la mitja marató de la tardor per tal de poder veure aquells objectes que se'ns resistien.
L'esperit inicial de la Marató Messier, també era la de trobar aquests objectes ajudats pels coneixements propis del cel o bé a partir de cartes astrals.
Els moderns dispositius GOTO cada cop més freqüents i assequibles, han fet que s'hagi desvirtuat aquest esperit. Les muntures motoritzades i computeritzades han fet que s'hagi perdut gran part de la gràcia de la Marató. Així, el poder divisar 80 o més objectes només depèn de les hores que estiguem disposats a passar a cel obert més que no pas la perícia de l'observador.
Així doncs, aquest cop varem pensar en fer la Marató sense dispositius electrònics i només ajudats per cartes astrals.
Lloc : Pla de Martís
Dia : 12 d'octubre de 2007
Hora d'inici: 20:30 hores Telescopi: Refractor Celestron 80ED sobre rotula de tres eixos Manfroto 410 Cartes astrals: es va fer servir el programa freeware Stellarium versió 9 Durant la nit varen passar pel lloc d'observació en Jordi Sesé, en José Manuel Sánchez Bosch i l'Anna María Castro, en David de microciéncia i la seva companya, en Gerard Gómez, en Xavier de Palau, en Rafel Balaguer, en Pere Tarancon i jo mateix.
Ajudat pel llibre The Year-Round Messier Marathon de Willimann.Bell, inc. de l'editorial Pennington es va el·laborar la seqüència d'objectes a buscar. Ja des de l'inici sabíem que hi havia un grapat d'ells que serien impossibles de veure. A l'octubre els últims objectes estan situats a les constel·lacions de Leo i de Virgo essent quasi la totalitat d'ells galàxies que arriben a magnituds 9 i al Pla de Martís, tenim el nord-est contaminat per la llum de Figueres. En aquestes condicions és impossible poder diferenciar les difuminades imatges d'una galàxia.
La Marató va iniciar a les 20:30 hores. Els primers objectes a buscar estan a la constel·lació d'Ophiuco, Escorpit, Osa Major, Canes Venatici i Sagitari.
El temps passa que vola i els objectes ràpidament s'amaguen rere l'horitzó.
Aquí hi va haver les primeres baixes doncs les galàxies de l'Ossa Major llevat de M80 i M81 tenen una magnitud major de 9 i a la poca alçada que tenen respecte l'horitzó van fer impossibles la seva resolussió. A aixó hi hem d'afegir que el temps perdut en la seva infructuosa recerca ens va fer falta posteriorment per trobar varis objectes de Sagitari. Aquest és un fet que cal tenir en compte de cara a properes ocasions. Crec sincerament que més val prescindir de les galàxies al sud de l'Ossa Major i concentrar-se plenament a Sagitari mentre aquest conserva certa altura. Va ser una llàstima no veure M20, M8, M21 i d'altres objectes molt atractius de Sagitari per haver perdut un temps preciòs al voltant de l'Ossa Major. Tret d'aquest problema, a partir de les 22:00 hores la Marató va seguir un molt bon ritme trobant objecte darrera objecte fins a les 02 :30 de la matinada. A partir d'aquets moment cal una mica de paciència doncs els objectes tarden en sortir darrera les petites muntanyes i de la contaminació de Figueres que tenim a l'est en el nostre lloc habitual d'observació.
Tenint en compte el comentari anterior sobre la impossibilitat de veure les galàxies de Leo i de Virgo fet que es confirmà amb les dificultats que varem tenir a l'Ossa Major, el darrer objecte que podríem considerar possible era M93 un petit cúmul obert a Puppis però aquest es feria visible aproximadament a partir de les 4 :30 hores.
Finalment vaig poder diferenciar un total de 62 objectes. Les "baixes" es troben en Leo, Virgo, Coma Berenices, Canes Venatici, Sagitari i Osa Major.
Voldria fer un esment especial a M74. Aquest és el primer objecte de la Marató del mes de març i mai l'hem pogut veure. Sempre havíem donat l'excusa de que estava ja molt baix a l'horitzó i encara amb un cel poc fosc per la recent posta del sol. Doncs bé, malgrat que durant l'octubre quasi culmina sobre els nostres caps, ens va ser impossible poder-lo veure. No es pas un problema de no saber on es troba, ja que hi ha una estrella de la constel·lació de Peixos molt a prop seu (que està alineada amb Hamal i Sheratan, les més brillants d'Aries) i n'és una gran referència, és que simplement no es veu. Només el fet que el cel que podia gaudir Charles Messier fos menys contaminant lumínicament fa que cregui que alguna vegada va aconseguir veure'l realment.
Esperem en futures sessions, poder millorar la marca ajudats per l'experiència acumulada i amb una millor programació de la seqüència amb l'objectiu de no perdre gran part dels objectes de Sagitari. Us hi esperem a tots.