Article:

Sortida geològica al Cap de Creus

19-11-2007 Josep Lluís Díez

Excursió geològica al Cap de Creus. Dissabte 10 de novembre de 2007.

A les 7,45 ens vàrem trobar al supermercat Condis de Banyoles i sobre les 9,30 érem a Cadaqués, on vàrem contactar amb l'Andreu Encinas, geòleg i guia de la sortida. En total 28 persones vàrem començar el recorregut per la zona de l'Alqueria on, en un racó d'una cala, a redós del vent, l'Andreu ens va explicar en pocs minuts la història del planeta des dels seus orígens i ens va parlar de les roques que ens aniria detallant al llarg de tot el recorregut.

Després d'una curta caminada de reconeixement per la zona de l'Alqueria, ens vàrem desplaçar en cotxe fins la zona de Tudela i cala Culleró, on es troben les restes d'edificacions del “Club Mediterranée”, en procés d'enderroc. Aquí es troben les roques que mostren un més alt grau de metamorfisme de tota la zona.

Vàrem fer una caminada fins a cala Culip observant de passada les formes de les roques erosionades per l'acció de l'aigua i el vent. L'Andreu ens explicà com el moviment de les plaques tectòniques, imperceptible a escala humana, pot fer aflorar a la superfície els materials de les profunditats de la Terra donant lloc a les roques magmàtiques i metamòrfiques. De nou ens vàrem desplaçar en cotxe fins al Far de Cap de Creus i vàrem fer una passejada fins a l'extrem fent ja les últimes observacions de roques, tenint a la vista els illots de l'Encalladora i la “Massa d'Oros”. Cap a les 14,30 vàrem tornar a Cadaqués, on ens vàrem acomiadar de l'Andreu, agraint-li les seves més que interessants explicacions. Crec que era sentiment de tothom que havíem pogut contemplar un Cap de Creus lluminós i amb la Tramuntana característica i que, amb les eloqüents explicacions de l'Andreu, havíem tret el màxim profit de l'excursió.

Veure fotos a: [1]

[Enllaç1]