Article:

El cel a l'estiu

02-07-2008 Xavier de Palau

L'estiu és una bona època de l'any per a gaudir de l'astronomia. Les càlides nits conviden a sortir al camp per observar el nostre cel.
L'asterisme més importat que anuncia l'arribada d'aquesta estació és el Triangle de l'Estiu. Són les estrelles més brillants que es veuen a la nit: Vega de la constel·lació de la Lira, Deneb del Cigne i Altair de l'Àguila. La constel·lació que dominarà el cel serà Hèrcules on podem observar el seu famós cúmul globular M13. A la Lira podem apuntar el telescopi a la nebulosa planetària de l'Anell (M57). Durant l'agost és un bon moment per observar el centre de la nostra Via Làctea, cap a la constel·lació de Sagitari. Allà veurem amb uns simples binocles alguns dels objectes de més gran bellesa com ara la Nebulosa de la Llacuna (M8) o el cúmul globular M22 entre altres. No deixarà de visitar-nos com cada any la famosa pluja d'estels els Perseids, coneguda popularment com les Llàgrimes de Sant Llorenç. La seva activitat començarà a finals de juliol, arribant la seva plenitud la nit del 12 d'agost. També cal esmentar la pluja Delta-Aquàrides amb el seu màxim el 27 de juliol.
El dia 16 d'agost podrem observar l'eclipsi parcial de lluna des de les 18:24 fins a les 23:55 (T.U.) amb el seu màxim a les 21:11 (T.U.). El dia 1 d'agost a les 10:23 (T.U.) es produirà l'eclipse total de sol que només serà visible al nord del Canadà, Groenlàndia, Sibèria, Mongòlia i la Xina. parcialment arribarà a la part més oriental d'Amèrica del Nord, nord d'Europa i Asia. Per observar planetes cal tenir en compte que Mercuri serà difícil d'observar. Els millors dies seran a finals d'agost immediatament després de la posta de sol. El dia 20 estarà a només 1º de Venus cosa que el farà fàcilment localitzable. També es podrà veure a l'alba a principis de juliol. Mart, Venus i Saturn estaran molt baixos a l'horitzó, després de la posta de sol. Millor observar-los durant el mes de juliol. Júpiter serà el rei de les nits d'estiu. S'ocultarà poc abans de l'alba a finals d'agost. M13. A la Lira podem apuntar el telescopi a la nebulosa planetària de l'Anell (M57). Durant l'agost és un bon moment per observar el centre de la nostra Via Làctia, cap a la constel·lació de Sagitari. Allà veurem amb uns simples binocles alguns dels objectes de més gran bellesa com ara la Nebulosa de la Llacuna (M8) o el cúmul globular M22 entre altres.
No deixarà de visitar-nos com cada any la famosa pluja d'estels els Persèids, coneguda popularment com les Llàgrimes de Sant Llorenç. La seva activitat començarà a finals de juliol, arribant la seva plenitud la nit del 12 d'agost. També cal esmentar la pluja Delta-Aquàrides amb el seu màxim el 27 de juliol. El dia 16 d'agost podrem observar l'eclipsi parcial de lluna des de les 18:24 fins a les 23:55 (T.U.) amb el seu màxim a les 21:11 (T.U.).
El dia 1 d'agost a les 10:23 (T.U.) es produirà l'eclipse total de sol que només serà visible al nord del Canadà, Groenlàndia, Sibèria, Mongòlia i la Xina. parcialment arribarà a la part més oriental d'Amèrica del Nord, nord d'Europa i Àsia.
Per observar planetes cal tenir en compte que Mercuri serà difícil d'observar. Els millors dies seran a finals d'agost immediatament després de la posta de sol. El dia 20 estarà a només 1º de Venus cosa que el farà fàcilment localitzable. També es podrà veure a l'alba a principis de juliol.
Mart, Venus i Saturn estaran molt baixos a l'horitzó, després de la posta de sol. Millor observar-los durant el mes de juliol.
Júpiter serà el rei de les nits d'estiu. S'ocultarà poc abans de l'alba a finals d'agost.