Article:

Viatge a Pisa, Florència i Ginebra

03-09-2009 Xavier de Palau

Del 23 al 29 d'agost uns quants amics d'Astrobanyoles juntament amb alumnes de l'escola de pintura "Taller Joan de Palau" hem fet el segon viatge astro-pictòric pretenent fer un recorregut per l'astronomia antiga, amb motiu de l'Any internacional de l'Astronomia, rememorant que ara fa 400 anys que Galileo Galilei va utilitzar per primera vegada el telescopi. La seva intuïció d'apuntar el telescopi cap al cel marca una divisió entre dues èpoques dominades per concepcions oposades de l'univers i obre el camí de la ciència moderna.
La primera part del viatge va ser una visita a Pisa on, a la famosa torre, Galileo va demostrar que la velocitat de descens d'un cos és independent de la seva massa.
A Florència vam tenir l'ocasió de visitar, a pocs dies de la seva clausura, la magnífica exposició al Palau Strozzi titulada "Galileo. Imatges de l'Univers: de l' Antiguitat al telescopi". Allí es presentaven 250 objectes que proposaven al visitant un viatge a través del temps i l'espai, des d'Egipte i Mesopotàmia a la utilització per primer cop del telescopi.
La mostra contenia els apunts del famós astrònom: dibuixos de la lluna, de Saturn, de Júpiter, etc. així com el seu telescopi original, entre molts altres objectes com astrolabis, rellotges, tauletes d'argila de Mespotàmia, l'Almagest...
Aprofitant l'estada Florència, també vam gaudir de la façana de Santa Maria de Novella, monument emblemàtic on es fusiona l'art amb la ciència. Entre 1572 i 1575, el cosmògraf Egnazio Danti va instal·lar a la façana varis instruments astronòmics: un quadrant amb rellotges solars, una armil·la equinoccial i dos gnòmons. Els instruments es van dissenyar per ajudar a realitzar nous càlculs astronòmics que eren necessaris en el projecte de reforma del calendari julià. A més, l'edifici és famós perquè el desembre de 1614, des del púlpit, el dominic Tommaso Caccini va denunciar el caràcter herètic del sistema copernicà, començant així el procés a Galileo.
Tampoc ens vam estar de visitar la basílica de la Santa Croce i fotografiar-nos al cantó de la tomba de l'il·lustre personatge.

Per arrodonir el viatge vam anar a Ginebra, on vam dirigir la mirada cap al futur de la ciència i la cosmologia visitant el CERN [1]. Aquí es troba l’accelerador de partícules més gran i potent del món: l’LHC [2], de 27 km de circumferència, una màquina que pot accelerar dos feixos de partícules, en sentits oposats, fins a més del 99,999% de la velocitat de la llum. La col·lisió d’aquests dos feixos farà que es creï una multitud de partícules que els físics podran estudiar. El que es descobreixi amb aquest nou accelerador ens permetrà comprendre millor l’Univers.
Val a dir que vam estar molt ben atesos i els guies van mostrar un gran interès en transmetre'ns de manera molt entenedora el treball que s'hi fa.
Ah! per cert, les dues llunes del 27 d'agost es van "beure" perfectament des de Ginebra...després d'unes Guiness.

[Enllaç1]  -  [Enllaç2]