Article:

TdC: La NASA a Banyoles - Martin W.Lo

06-06-2010 Joan Anton Abellan

El dissabte dia 5 de juny, a les set de la tarda, al Museu Darder de Banyoles i organitzat per ASTROBANYOLES, en col·laboració amb el Museu Darder i l'Ajuntament de Banyoles, i dins de les denominades "TARDES DE CIÈNCIA" que cada mes duu a terme ASTROBANYOLES, varem poder assistir a una xerrada protagonitzada per en MARTIN W.LO (Científic de la secció de Navegació i Disseny de Missions del Jet Propulsion Laboratory (NASA) i que duia per títol "Algunes missions espacials interplanetàries, recents i futures, de la NASA".
L'acte que va ser presentat per la regidora de cultura de l'Ajuntament de Banyoles, Francesca Palomeras, i per el professor Gerard Gómez, membre d'Astrobanyoles i Catedràtic de Matemàtica Aplicada de la UB (ha col·laborat amb diferents projectes amb el convidat de la xerrada) va comptar amb una assistència aproximada d'una vuitantena de persones que també varen poder seguir la conferència en català mitjançant un sistema de traducció simultània instal·lat per a la ocasió.
En primer lloc, va parlar sobre els punt de Libració d'Euler-Lagrange, més coneguts com a punts de Lagrange i la seva aplicació per poder viatjar per l'espai i sobre el que va posar un quants exemples.
A continuació va fer un resum de diferents missions espacials, tals com:
- SOHO (Solar Heliospheric Observatory), que te com a objectius Investigar les relacions Sol-Terra, Vent Solar, Magnetosfera i Raigs còsmics.
- De com varen poder rescatar un satèl·lit llançat el 1991 i que s'havia quedat sense combustible.
- De la Missió Gènesis i de com va fallar al darrer moment, just abans de l'aterratge, la captura dels paracaigudes per part dels helicòpters el que va provocar que acabès estavellant-se al terra del desert d'Utah.
- Del TPF (Terrestrial Planet Finder) un sistema de vol en formació per detectar planetes terrestres.
I per últim, desprès d'una mica més d'una hora de xerrada, va respondre a les preguntes que li varen fer els participants a la conferència.

Si us interessa escoltar la conferència podeu fer-ho a traves d'aquesta mateixa web, en l'apartat on diu Astro-TV [Enllaç inexistent].