Article:

TdC: 100 científiques a l'Antàrtida - Anna Cabré

12-11-2022 Anna Larroy

A la tarda de ciència d’aquest mes hem tingut a la física del clima i oceanògrafa Anna Cabré, que ens ha parlat de la seva tasca com a física del clima i de la seva experiència en el programa de formació i empoderament Homeward Bound, que es proposa crear una xarxa global de 1000 dones científiques treballant per un planeta sostenible. Des del 2016 i fins que va arribar la pandèmia, cada any, 100 dones de l’àmbit científic han participat en un viatge de formació en lideratge, estratègia i visibilitat a l’Antartida.

Comença la conferència explicant-nos el seu recorregut professional: des de l’estudi de l’Univers a gran escala, passa a un grup d’investigació que estudia l’estructura a gran escala dels oceans i finalment col·labora amb grups de treball que intenten que el canvi climàtic sigui considerat un problema de seguretat pel Consell de seguretat de les Nacions Unides.

A continuació ens explica què fa una física del clima. Analitzar els models de la Terra amb oceà, atmosfera, terra i gel per poder prendre decisions. Estudiar els fluxos d’oxigen, de diòxid de carboni, els corrents, el fitoplàcton, … i diferenciar quins canvis són deguts a la variabilitat natural i quins al canvi climàtic.

Passa llavors a parlar de l’Antàrtida, del tractat de l’Antàrtida, de les seves serralades intactes, de com reflecteix la llum del Sol en forma de radiació d’ona curta i de què passaria si una zona es fongués. L’Oceà austral connecta tots els oceans, es on es formen els corrents més profunds que bombegen nutrients a la resta d’oceans i com es forma la corrent termohalina. Compara l’Antàrtida amb un dels cors del cos planetari.

A continuació ens parla del motiu del viatge a l’Antàrtida, relacionant-lo amb el problema de la discriminació de gènere. L’objectiu de Homeward Bound és dissenyar una forma de lideratge amb més diversitat de gènere, de raça,… que pugui influenciar en temes globals que tenen un origen científic, i el seu motiu personal que és donar visibilitat a l’emergència climàtica mitjançant un documental i un conte per infants.

Per acabar ens ensenya imatges impressionants del viatge. El paissatge, els glaciars, la fauna, els icebergs i el moviment del gel arrossegat pel vent ens deixen impressionats.

[Enllaç1]