Article:

SdC: Ciència ciutadana - Xavier Salvador Costa

19-11-2022 Dolors Pujol

Què és i quin paper pot tenir la ciència ciutadana en un futur?
A càrrec de Xavier Salvador, de l’Institut de Ciències del Mar

Aquest dissabte, al Museu Darder, Xavier Salvador, de l’Institut de Ciències del Mar, ens ha explicat en què consisteix la ciència ciutadana, concepte que ha estat el tema de la setmana de la ciència d’enguany.

La ciència ciutadana es fonamenta en la generació de nou coneixement gràcies a la participació activa de la ciutadania. I és que un equip de científics, no pot arribar a recollir totes les dades que tota una comunitat de persones són capaces d’obtenir. Els ciutadans, coneixedors del seu territori, passen a ser membres actius en la recollida de dades o en la transmissió d’informació per a un determinat projecte. D’aquesta manera, el poble es sent el projecte seu i pren consciència dels beneficis que es deriven de la seva participació. Sovint, trobem molts estudis realitzats lluny de la nostra terra, publicacions en anglès i que moltes vegades cal pagar per a l’obtenció de determinades dades. Calen estudis a casa nostra, amb dades obertes i accessibles a tothom. Aquest és un dels objectius de la ciència ciutadana.

En Xavier ha continuat la xerrada amb uns quants exemples de ciència ciutadana al nostre entorn, que s’han establert amb èxit:
- L’Atles dels Ocells nidificants de Barcelona i també el de Catalunya
- Projecte RiuNet, una aplicació que permet mesurar l’estat hidrològic i ecològic d’un riu i poder fer les correccions per millorar-ne el seu estat
- Projecte Compass, per avaluar una aplicació en el control de factors de risc cardiovasculars
- Odour collect, projecte per detectar a quines zones d’una ciutat hi ha males olors
- Canair.io, sensors per mesurar la qualitat de l’aire d’una ciutat, durant els recorreguts que fan els ciutadans que hi participen
- Informe de l’Observatori del patrimoni natural i la biodiversitat, on la majoria de dades han estat recollides gràcies a la ciència ciutadana.

L’equip de científics on participa en Xavier, ha proposat la plataforma de ciència ciutadana MINKA, que reporta biodiversitat. La plataforma és un espai obert on tothom pot consultar dades de diferents estudis i proposar un projecte relacionat amb la biodiversitat.

La plataforma també inclou la biomarató, que s’estableix convocant a la ciutadania en un determinat lloc i moment (bioblitz) i que permet fer el cens de determinades espècies en una zona en concret.

Per finalitzar, ens ha parlat de tot el que podem aconseguir amb la ciència ciutadana:
- obtenir dades locals i dades de zones poc estudiades
- millorar el coneixement del nostre entorn
- promoure la participació inclusiva
- incidir en el coneixement local i en les polítiques de gestió, fent-les més eficients
- crear cultura

Amb l’entusiasme que ens ha generat en Xavier, biòleg, naturalista i gran amant del busseig, hem donat per finalitzada la setmana de la ciència d’aquest any.

Segur que haurà despertat a més d’un, les ganes per involucrar-se en algun dels projectes de ciència ciutadana.

Durant la cloenda, s’ha fet entrega dels premis als guanyadors del concurs de cartells de la setmana de la ciència (Aina Codina i Dune Ferran, de Casa Nostra) i als guanyadors de la marató fotogràfica (Mohamed El Bazi, Orson Ereza, Jan Hidalgo i Paula Parés, de l’INS Pla de l’Estany).

[Enllaç1]