Article:

TdC: l'enginy (in)visible - Núria Salán

11-02-2023 Dolors Pujol

Emmarcat dins el Dia de la Dona i la Nena en la Ciència

Xerrada: L’ENGINY (IN)VISIBLE A càrrec de Núria Salán, doctora en ciència dels materials i enginyeria metal·lúrgica. Professora de la ESEIAAT (UPC) i Presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, entre altres.

La xerrada que avui ens ha presenta la Núria Salán, té per objectiu reivindicar el paper de la dona en la ciència i la tecnologia al llarg de la història i al mateix temps, fomentar les vocacions femenines en aquests àmbits. Encara avui en dia, la presència femenina en les enginyeries i carreres tècniques és molt escassa i una de les causes és la falta de referents i models a causa de la poca visibilitat que han tingut les dones a la tecnologia al llarg dels anys, així com la transmissió d’estereotips socials i culturals.

Per això és important que entre tots fem visible la presència de les dones al llarg dels temps i també en destaquem les seves aportacions en l’àmbit de la recerca actual, i poguem empoderar així a nenes i joves.

Si pensem en inventors ens ve al cap Leonardo da Vinci i si ens preguntem per quin ha estat el gran científic, direm Einstein o Newton. Aquest pensament ens ve determinat en gran part perquè en els llibres de text, només apareixen homes. L’única dona que apareix és Marie Curie. La Núria s’ha dedicat a investigar i a fer recerca de dones científiques i inventores i actualment ja n’ha trobades 7700!

Ens ha parlat de les pioneres, com Hipàtia d’Alexandria, primera dona astrònoma i matemàtica que es va atrevir a contradir el mateix Ptolomeu, o Maria la Jueva, la primera alquimista de la història, inventora del bany maria, entre altres, i que malgrat la importància del seu invent, és desconeguda per la majoria de la gent. De la mà de la Núria, hem descobert dones tan rellevants com Hildegarda de Bingen (S. XI-XII) que va introduir el llúpol com a ingredient al fermentat de cereals i va aconseguir que aquest es conservés més temps, evitant que molta gent morís de fam a l’Edat Mitjana. Ens ha parlat també dels invents de Josephine Cochrane amb el rentavaixelles i la importància en la higiene, Mary Anderson amb l’eixugaparabrises, i les dificultats que tenien les dones a l’hora de patentar els seus invents, i Beulah Louse Henry, més coneguda com a Lady Edison, amb l’obrellaunes, el paraigües plegable i el congelador, com alguns dels seus 110 invents! Elles, no surten a cap llibre.

Hem conegut la història de Hedy Lamarr, que amb els seus coneixements de música i física, aconsegueix idear “The secret system of communication”, que els americans s’apropien i que avui utilitzem en forma de Wi-Fi.

Ens ha parlat també d’Stephanie Kwolek, inventora del kevlar, una imitació del fil d’aranya que és molt més resistent que l’acer, i de Margarita Salas, que amb la seva tesi doctoral sobre la reacció en cadena de la ADN polimerassa, ha permès realitzar moltes PCR arreu del món, no només en l’àmbit de la COVID.

Tenim un munt d’exemples de dones en tots els àmbits de la ciència, la medicina i la tecnologia. Moltes han fet també grans aportacions en astrofísica. A Catalunya, les primeres dones “de ciència” van haver de superar moltes dificultats, fins i tot algunes com Dolors Aleu Riera es van haver de disfressar d’homes per anar a la universitat o van haver d’anar a estudiar protegides.

És molt el camí que s’ha fet, però encara no és suficient. És preocupant que encara no surtin referents femenins en els llibres de text i hi hagi moltes més entrades d’homes científics als cercadors d’internet. Cal que entre tots fem més visibles les dones en el món de la ciència.

Des d’Astrobanyoles agraïm la presència de la Núria Salán a les tardes de ciència, l’encoratgem a continuar amb la seva interessant recerca i esperem que entre tots sapiguem destacar el paper de la dona en el món de la ciència i la tecnologia.

[Enllaç1]