Article:

Cine-fòrum: Ex_Machina

22-04-2023 Anna Larroy

El segon cinema fòrum científic el dediquem a la pel·lícula Ex_Machina
Títol original: Ex Machina
Any: 2015
Durada: 108 minuts
País: Regne Unit
Director: Alex Garland
Guió: Alex Garland
Música: Geoff Barrow, Ben Salisbury
Fotografia: Rob Hardy
Repartiment: Domhnall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaac, Sonoya Mizuno, Corey Johnson, Chelsea Li, Tiffany Pisani
Principals premis:
2015: Premis Òscar: millors efectes visuals. Nominada a millor guió original
2015: Premis BAFTA: 5 nominacions, incloent Millor film britànic
2015: Globus d’Or: Nominada a millor actriu de repartiment (Alicia Vikander)

Abans de veure la pel·lícula, l’Enric Figueras ens fa una breu introducció amb els motius que ens han portat a triar el tema de la intel·ligència artificial per aquesta segona sessió i ens explica en què consisteix el test de Turing. Un cop vista la pel·lícula en Josep Masanas inicia el debat amb el Test Turing-Brossa, creat per Eduard Muntaner, per veure si som capaços de distingir els poemes de poetes catalans, dels que ha fet el ChatGPT. No és un experiment científic, és sols un petit divertiment per motivar al debat. Cal dir que alguns ho hem tingut molt difícil per distingir-los. Després ens ha passat un article de Ted Chiang on ens dona la seva opinió sobre aquest Chat: ”ChatGPT és un JPEG borrós del web. El chatbot d'OpenAI ofereix paràfrasis, mentre que Google ofereix cites. Quin preferim?” ens parla també dels noms bíblics dels protagonistes i del títol del film que prové de la frase “Deus ex machina”. Finalment ens explica el concepte “La vall inquietant”, terme que s’utilitza en robòtica per descriure la sensació d’incomoditat o rebuig que pot experimentar una persona en interactuar amb robots que s’assemblen massa als éssers humans.

A partir d’aquí s’obre un debat molt interessant sobre els chats conversacionals, que en realitat donen respostes probabilístiques a les nostres preguntes i sobre quina és la situació actual referent a les IA.

Referent a la pel·lícula, el debat es centra en la intel·ligència i la consciència. Què vol dir que un ésser és intel·ligent? Pot un robot tenir consciència? Parlem també del final de la pel·lícula: té sentit la fugida d’Ava? Un cop aconseguit l’objectiu d’arribar a un encreuament amb molta gent, no hauria de quedar parada? Cal que una IA tingui aparença humana, més enllà de les característiques necessàries per a la seva funció? Era imprescindible la sexualització d’Ava per a la pel·lícula?

Per últim comentem el fet de que en les pel·lícules seguim trobant el mite de Frankenstein, robots que s’enfronten a l’espècie humana.

Es tanca el col·loqui al teatre de La Vila, però segueix la tertúlia amb una cervesa, una bona manera d’acabar aquesta sessió.