Article:

Cine-fòrum: Wall.e

04-11-2023 Anna Larroy

Títol original: Wall.e
Any: 2008
Durada: 103 minuts
País: Estats Units
Director: Andrew Stanton
Guió: Andrew Stanton, Jim Reardon, Pete Docter, Ronaldo del Carmen
Música: Thomas Newman
Animació: Jeremy Lasky, Danielle Feinberg, Martín Rosenberg
Walt Disney Pictures
Pixar Animation Studios
FortyFour Studios

2008: Premis Òscar: millor llargmetratge d’animació
2008: Premis BAFTA: millor pel·lícula d’animació
2008: Globus d’Or: millor pel·lícula d’animació

Encetem la temporada de cinema amb una pel·lícula d’animació i per aquesta tercera pel·lícula hem triat un tema molt comú de la ciència ficció, el dels futurs distòpics.
Un cop vista la pel·lícula l’Enric Figueras ens explica que en el primer visionat de la pel·lícula el públic es va quedar amb la idea de que la espècie humana no seria capaç de revertir les condicions en que es troba el planeta i que per tant, no sobreviuria, per això els creadors varen afegir els dibuixos que acompanyen els crèdits, en els que es veu com cooperant robots i humans, son capaços de fer-ho.

S’inicia un debat molt interessant sobre si creiem que es possible el futur que ens planteja la pel·lícula, fins a quin punt podem degradar el nostre planeta i si és reversible encara la situació actual. Es parla de la quantitat d’anys que fa que som conscients de que ens estem allunyant del món natural, de que es necessari reciclar i reutilitzar, però el que no estem fent és reduir. Tenim una visió el futur una mica pessimista.

L’Enric planteja també el tema de les multinacionals, de com ens creen les necessitats que elles mateixes s’encarreguen de satisfer i es debat sobre si és possible en una societat capitalista reduir el consumisme sense enfonsar l'economia.

Ens parla també de com els animadors de la pel·lícula varen agafar els lleons marins com a model per la creació dels moviments dels éssers humans quan estan a l’espai i parlem de com es pot arribar a degradar l’espècie humana i com pot perdre el seu esperit crític quan l’única cosa que busca és el gaudi personal.

Es valora molt positivament el treball d’animació, i la música i es considera una pel·lícula molt adequada per passar a nens i adolescents.
Es tanca el col·loqui al teatre de La Vila, però segueix la tertúlia amb un xop, com ja és costum.