Article:

TdC: Què és tot això del Blockchain? - Joan Solé

02-12-2023 Dolors Pujol

A càrrec de Joan Solé (Enginyer en Telecomunicacions).

Aquest primer dissabte de desembre, les Tardes de Ciència, han comptat amb la presència de Joan Solé, que ens ha parlat del Blockchain, aquest llibre de comptabilitat immodificable i compartit, que facilita el registre de transaccions i el seguiment d’actius en una xarxa empresarial.

Aquesta tecnologia es va iniciar el 2009 amb el Bitcoin, que va ser la primera implementació exitosa del Blockchain i que va donar lloc a les famoses Criptomonedes. El 2014, amb la plataforma de programari Ethereum, la tecnologia va permetre els contractes intel·ligents.

Un contracte intel·ligent (o Smart Contract) és un acord entre parts que conté una sèrie d’instruccions en forma de codi i que s’executa a la blockchain (cadena de blocs), de manera que s’emmagatzema en una base de dades pública que no es pot modificar. Les transaccions que es produeixen en un contracte intel·ligent són processades per la cadena de blocs, de manera que es poden enviar automàticament sense que faci falta cap intermediari. L’avantatge d’aquest sistema, a més de no necessitar intermediaris, és que el contracte és transparent (visible per tothom a la blockchain) i immutable (un cop s’ha emmagatzemat a la blockchain ja no es pot modificar). Les transaccions es realitzen directament entre els usuaris interessats, i són validades per la cadena de blocs. Aquesta cadena forma part de tota una xarxa d’ordinadors, que comparteixen la informació encriptada i verifiquen i validen les transaccions. Així, les característiques principals d’aquesta tecnologia és que és segura, ràpida i descentralitzada.

Existeix un gran ventall de possibilitats en la implementació de contractes intel·ligents, doncs no només s’utilitzen en transaccions financeres sinó que també poden representar els criptoactius que poden ser una casa, un cotxe, ... i que va donar lloc als anomenats Tokens i els NFTs (béns no fungibles).

Així, en un contracte intel·ligent, trobem d’una banda les criptomonedes, que són la moneda de treball de la Blockchain, i els tokens, que són originaris del propi contracte intel·ligent i que representen l’actiu digital que té un valor per a una comunitat.

Aquests tokens poden ser fungibles, com són les securities (accions empresarials), les utilities (representen serveis), o poden ser tokens de governança (per decidir qui té més pes dins una empresa). D’altra banda hi ha els tokens no fungibles (NFT) que tenen atributs únics vinculats a ells, com la identificació, la certificació i la propietat, com podrien ser, per exemple, les obres d’art.

El fonament matemàtic del Blockchain es basa en la tècnica de Hash. Aquesta resumeix un fitxer determinat a un codi curt de longitud fixa, de manera que no pot ser modificat.

Cada vegada que algun membre de la comunitat realitza una transacció digital, es generen unes dades associades que quedaran guardades en un dels blocs. Quan aquest bloc estigui completat d’informació, el bloc s’acobla a la cadena de blocs o blockchain.

La cadena pot emmagatzemar dades de pagaments (criptomonedes), informació mèdica, dades logístiques o de traçabilitat d’aliments, per posar alguns exemples. La cadena de blocs és un registre de totes les transaccions, emmagatzemades i compartides de manera pública. Els miners (ordinadors de la xarxa) s’encarreguen de verificar aquestes transaccions. Una vegada verificada, s’inclou a la cadena i es distribueix a tots els nodes que formen la xarxa.

Una altra característica d’aquesta tecnologia és que funciona a través d’un sistema de claus públiques i privades, que són complementàries. Una clau desencripta el que l’altra ha codificat i al revés. D’aquesta manera es garanteix que quan s’envia una informació, tot i que tothom la veu, només la pugui desxifrar la persona interessada. A més, també serveix per poder veure qui ha signat digitalment un determinat document.

Per finalitzar la xerrada, hem pogut veure de manera pràctica, com es pot accedir a aquesta tecnologia a través d’una wallet (Metamask) per poder gestionar algun tipus de transacció i ens ha explicat tot el que es pot arribar a fer dins aquest món.

Agraïm la presència de Joan Solé que ens ha explicat tot el potencial d’aquesta tecnologia i ens ha ajudat a entendre una mica més, el seu funcionament. Caldrà que el públic tingui confiança en aquesta tecnologia i de ben segur que continuarem sentint-ne a parlar.

[Enllaç1]