Article:

TdC: la fulla artificial - José Ramon Manuel Galan

13-04-2024 Josep Maria Martos

El passat dissabte 13 d’Abril va tenir lloc la tarda de Ciència habitual cada segon dissabte de mes.
En ella, el Dr José Ramon Manuel Galan ens va fer una presentació del projecte A -LEAF que consisteix en el desenvolupament d’una fulla artificial.
El Dr Galán és membre del ICREA i del ICIQ per al qual treballa amb el seu equip en aquest projecte.

El projecte, en síntesi, tracta de construir un petit dispositiu, escalable i ampliable, que, a partir de la llum del sol, sigui capaç de sintetitzar productes molècules complexes, intentant imitar la funció fotosintètica de les plantes.
Es desmarca de la placa solar en què es genera llum i fa una passa més en què l’energia solar serveix per a síntesis química.
Es plantegen la síntesis de materials combustibles.

En primer lloc ens explica la situació actual del mercat energètic i fa una defensa de les energies renovables. Com a dada interessant diu que la quantitat d’energia Solar que arriba a la Terra, podria donar servei a 4 planetes com el nostre - en l’hipotètic cas d’aprofitar-se en la seva totalitat.

A continuació ens explica els detalls constructius i proves fetes amb la fulla . El projecte final acaba essent un mòdul de metacrilat acompanyat de membranes de diferents metalls que, amb la llum del Sol i diferents reaccions Redox aconsegueixen la síntesis de compostos orgànics simples .El procés es desenvolupa dins del prototip (quadrat d’aproximadament 10cm de costat) on es porta a terme el procés Redox en fase gas.
Un dels interessos del projecte és fer el desenvolupament amb materials abundants i assequibles.

Aquest projecte ha rebut finançament de la UE el 2017 i ara n’ha rebut una segona assignació pressupostària. Aconsegueix rendiments superiors a qualsevol altre intent de fer fulla artificial (hi ha referències bibliogràfiques des del 1972) i, com no, supera al rendiment de la fulla natural - que xifra en un 2%.

Aquesta segona fase la planteja com la de la millora del Rendiment.

Una de les aplicacions que ha sorgit amb el temps és la de ser utilitzada com a font de descarbonització, atès que presenta la capacitat d’utilitzar el CO2 atmosfèric per a sintetitzar compostos més complexos. En la actualitat aconsegueixen sintetitzar àcid fòrmic. També treballen en millorar l’espectre de materials sintetitzables.
Acaba la presentació fent un torn obert de paraula on els assistents debaten sobre la gran utilitat que pot tenir com a font d’energia i de descarbonització.

La seva aplicació a gran escala requereix més inversió i per això ens exposa les seves esperances en la segona fase del projecte, la qual ens podrà presentar en uns anys.