Article:

TdC: Quan al Pla de l'Estany hi havia llops - Josep Ma Massip

13-02-2012 Joan Anton Abellan

El dissabte 11 de febrer a les 19 h al Teatre Municipal de Banyoles, i dins les activitats que organitza Astrobanyoles en les seves Tardes de Ciència, el naturalista banyolí Josep M. Massip, va dur a terme una conferència que duia per títol QUAN AL PLA DE L'ESTANY HI HAVIA LLOPS.
Fou aquesta una conferència que ens va apropar a la història d'aquest carnívor dins el nostre país i també de la comarca, atès que hi ha un determinat rastre documental, de memòria oral i de tradició, que el llop va deixar quan vivia al que ara és l'actual Pla de l'Estany.
L'estructura de la conferència fou la següent: El llop en general. Recorregut cronològic del llop al món. Gossos i llops. Orígens dels conflictes i competència amb els humans. Humans caçats pel llop: realitat o ficció a la comarca? Els alcaldes i regidors havien d'organitzar batudes. La ramaderia de fa uns segles al Pla de l'Estany. Possibles iconografies lloperes a Banyoles. Com ho feia la gent de la comarca per defensar-se del llop. Memòria oral. Noms de lloc o topònims a la comarca. Quines persones d'aquí havien cobrat per matar llops. Quan i com va desaparèixer el llop del Pla de l'Estany. Situació actual del llop a Europa. El llop a Catalunya, avui.