Article:

TdC: Forats negres; el costat fosc de la força - Pau Figueras i Barnera

12-10-2015 Josep Lluís Díez

Tardes de Ciència 2015-2016. Dissabte 10 d'octubre 2015 a les 19:00.
Pau Figueras i Barnera. School of Mathematical Sciences, Queen Mary, Universitat de Londres i DAMTP, Universitat de Cambridge, UK. Xerrada: "Forats negres; el costat fosc de la força".
Pau Figueras, físic olotí que va fer la seva tesi doctoral a la universitat de Barcelona i que ara investiga al Regne Unit, va ser el convidat a la primera Tarda de Ciència del curs. Durant més d'una hora i amb la sala plena, el Dr. Figueras ens va parlar dels forats negres i ens va mostrar les evidències experimentals de la seva existència. No van faltar exemples i referències a «la força», que van fer més entenedora la seva exposició.
Va començar citant paraules del físic indi Chandrasekhar per qui "els forats negres, els objectes macroscòpics més perfectes de l'univers, estan fets simplement dels nostres conceptes d'espai i temps". Va donar a continuació una definició: un forat negre és una regió de l'espai-temps on la gravetat és tan intensa que res no pot escapar-se, ni tan sols la llum. Ja que l'espai-temps és un concepte de la teoria de la relativitat, Pau Figueres va fer una introducció a aquesta teoria, en les seves dues vessants especial i general, per continuar parlant després dels forats negres i de les seves pròpies experiències amb ells.
Continuar llegint...

[PDF1]